Jak zvládají děti skloubit sport se studijními povinnostmi? Na sportovních školách jim vycházejí vstříc

Škola a sport. Dvě věci, které není jednoduché kombinovat. Fotbalisté a hokejisté žákovských týmů místo lukrativních smluv musí řešit známky na vysvědčení. Jak to funguje, jak k situaci přistupují rodiče, škola a trenéři? To zjišťoval reportér Radiožurnálu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mladý hokejista Slavie

Mladý hokejista Slavie | Zdroj: Fotobanka Pixabay | CC0 1.0

„Nechci upřednostňovat sportovní aktivity nad školou. U nás je škola priorita, takže jsem jí zatím ani nežádala. Kdybychom ale chtěli, tak si myslím, že by to určitě šlo. Tím, že nestíháme tréninky v klubu, tak se ho snažíme podpořit v tom, co má rád,“ říká Lenka Votavová, maminka osmiletého Václava, který hraje hokej za pražskou Slavii.

Adam Ondra ověšený senzory. Co z něj dělá nejlepšího lezce světa?

Číst článek

Žák 3. třídy už musí stíhat jak školu, tak tréninky. Na rozdíl od velké většiny spoluhráčů ale nenavštěvuje sportovně zaměřenou ZŠ Eden.

„Tady jsou skutečně ve velké většině děti, které mají ke sportu vztah od toho typu, že se rádi dívají na televizi na různé přenosy, ale sami se do toho nehrnou, až po ty, které mají takový talent, že se tomu sportu věnují opravdu na maximum,“ vysvětluje ředitelka ZŠ Eden Jana Churáčková.

Ve třídách zde najdeme jak „normální děti“, tak i nadané sportovce. O úlevách při vyučování nemůže být řeč ani u těch nejlepších. Se sportovci ale přesto musí učitelé umět pracovat trošku jinak.

„Víme, s čím počítat. Je to například únava dětí po ranním tréninku, ale zároveň z nároků slevovat nemůžeme, protože základní vzdělání má nějakou náročnost a rozhodně bychom nechtěli, aby děti nedosahovaly těch výsledků, kterých by díky svým schopnostem mohly dosahovat, jen kvůli tomu, že bychom je neustále omlouvali,“ popisuje paní ředitelka Churáčková.

Terminátor, Skála, Svaly z Bruselu i Chuck Norris. Hollywood je plný bývalých sportovních hvězd

Číst článek

Škola, která se dříve jmenovala Vladivostocká, dlouhá léta úzce spolupracuje se Slavii, se kterou koordinují fotbalové i hokejové tréninky a částečně jim uzpůsobují výuku, ale rozhodně neplatí, že by škola komunikovala s klubem jen při tvorbě rozvrhu.

„Je tam provázanost i v osobě trenéra, takže když se stane něco horšího ve škole – že se třeba poperou, nechtějí se učit, zlobí -, tak se to dozví trenér a může jim domluvit, že nejdřív škola, potom zábava,“ potvrzuje vedoucí mužstva hokejistů 3. tříd Michal Čížek.

Slavia má přehled i o tom, co se děje mimo led. Školu v Edenu nenavštěvují jen hokejisté nebo fotbalisté. Zastoupení mají podle Jany Churáčkové takřka všechny sporty včetně třeba i skoků do vody.

Tomáš Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme