Na stadionech stále bez diváků, amatérský sport uvnitř s rouškou. Vláda uvolnila opatření

Ve čtvrtek 3. prosince s přechodem země do třetího stupně protiepidemických opatření bude s omezeními uvolněno amatérského sportování. Nutností budou uvnitř roušky, což zástupci českého sportu nepovažují za šťastné řešení a upozorňují na zdravotní i bezpečnostní rizika s tím spojená.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 14:33 29. 11. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stadion fotbalové Sparty na Letné

Stadion fotbalové Sparty na Letné | Foto: PA/Paul Harding | Zdroj: ČTK

Ve čtvrtek 3. prosince s přechodem země do třetího stupně protiepidemických opatření bude s omezeními uvolněno amatérského sportování.

Od čtvrtka do třetího stupně. Vláda rozhodla o uvolnění protiepidemických opatření

Číst článek

Nutností budou uvnitř roušky. Profesionální soutěže budou bez zvláštního režimu, ale diváci se do ochozů nevrátí. Hrát se bude bez diváků do chvíle, kdy vláda rozhodne o přechodu do druhého stupně PES. I pak ale bude počet diváků omezen.

V případě amatérského sportování v třetím stupni, tedy od čtvrtka, budou moci lidé využívat vnitřní sportoviště pro individuální sporty do deseti osob, venku spolu budou moci soutěžit dva týmy. Amatérští sportovci budou muset mít ve vnitřních prostorech na ústech roušky, testovaní profesionálové ne.

„Právě hluboký výdech při sportovní aktivitě a další fyzické projevy lidského těla je potřeba regulovat stejně u všech. Nebylo by to správné ani spravedlivé a epidemicky odůvodnitelné,“ uvedl Blatný.

Fitness centra

Například ve fitness centrech bude platit pravidlo jednoho člověka na 15 metrů čtverečních, režimová opatření budou platit i v šatnách, uvedl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Průzkum: Další rozvolnění podporují dva ze tří Čechů, rozhodovat má situace v jednotlivých krajích

Číst článek

„Trénink bude v individuálních odstupech minimálně dva metry, samozřejmě s výjimkou vztahu klient - trenér. Je tam zákaz fyzické interakce, pokud je to možné. Skupinové lekce budou v režimu 9+1,“ řekl Havlíček.

Na komplikace spojené s nošením roušek při sportu upozornil i předseda České unie sportu Miroslav Jansta, jenž také kvituje otevření bazénů, fitness center a dalších vnitřních sportovišť.

Komplikace s dýcháním

„Stejně jako Národní sportovní agentura vnímáme používání roušek jako problematickou povinnost. Je to určitě složitě představitelná komplikace. Obáváme se toho, že běhání a sportování s rouškou ve vnitřních prostorech je zdravotním rizikem - zejména u dětí, které se budou neustále zadýchávat. A těm, co nosí brýle, se budou neustále zamlžovat, takže hrozí i zranění,“ uvedl Jansta v prohlášení zaslaném ČTK.

„Rouška umožní jen rekreační pohyb nenáročný na zadýchání. Tohle je opatření, které opět dětem sport znesnadní a zprotiví. A hrozí, že raději místo sportování zůstanou doma,“ konstatoval Jansta.

Systém pro uvolňování nebo zpřísňování opatření označovaný názvem PES vychází z rizikového skóre rozděleného do pěti stupňů.

To se vypočítává podle výskytu nových případů na 100 000 obyvatel za posledních 14 dní, výskytu nákazy mezi seniory, reprodukčního čísla a podílu pozitivních testů v jejich celkovém počtu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme