Kdy sportovat po očkování? ‚Den klid, pak můžete třeba pomalu běhat. Pivo ne,‘ radí lékař

Zatímco někteří po očkování proti covidu necítí žádné obtíže, jiní mají bolesti a ovládne je velká únava. Jak dlouho je potřeba počkat, než se vrhnete do sportování? „Má osobní zkušenost je taková, že pokud dostanete vakcínu dnes, tak si dejte jeden den klid a druhý den můžete jít třeba pomalu běhat,“ říká pro server iROZHLAS.cz Jiří Radvanský, primář Oddělení tělovýchovného lékařství ve Fakultní nemocnici v Motole.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbálek na Letné

Kdy sportovat po očkování? (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Každý člověk je jedinečný a má jinou imunitu. I tak by se dalo obecně shrnout, jak bude organismus reagovat na očkování proti novému typu koronaviru. Platí však některá pravidla, kterých by se měl každý, komu byla dávka vakcíny do těla aplikována, na doporučení lékařů držet. Například dopřát tělu po injekci dostatek odpočinku.

Doc. MUDr. Jiří Radvanský, CSc.

Vystudoval Fakultu dětského lékařství Univerzity Karlovy, poté se věnoval zátěžové fyziologii a tělovýchovnému lékařství na 2. lékařské fakultě UK. Je primářem oddělení tělovýchovného lékařství na Klinice rehabilitace a tělovýchovného lékařství. Věnuje se zejména dávkování přiměřené pohybové aktivity u pacientů s civilizačními chorobami a po operacích vrozených srdečních vad. Je vědeckým sekretářem České společnosti tělovýchovného lékařství.

„Konkrétní data na to nejsou, protože to by se musel udělat vzorek ze všech testovaných. Má osobní zkušenost je však taková, že pokud dostanete vakcínu dnes, tak si dejte jeden den klid a druhý den můžete jít třeba pomalu běhat, ale jen ráno, než bude to horko. Spíš bych to ale viděl na druhý až třetí den,“ vysvětluje primář Jiří Radvanský, který se zabývá vztahem tělesné zátěže a výkonnosti organismu na Klinice tělovýchovného lékařství v Motole.

Podle aktuálních statistik na stránkách ministerstva zdravotnictví bylo k 15. červnu v Česku aplikováno více než 6,5 milionu dávek vakcín proti koronaviru. Ti, kteří první dávku ještě nedostali anebo se na ní chystají, často řeší, na jak dlouho je vakcinace omezí.

„Je to velmi individuální. Jeden můj známý jel například na očkování na kole do Suchdola, a když přijel zpátky domů, tak dostal čtyřicítky horečky, což není zas tak obvyklé,“ varuje Radvanský před nepříjemnostmi, které může očkování v kombinaci se sportem způsobit.

Horko a bolestivá paže

Dalším faktorem, který by mohl způsobit případné komplikace, jsou tropické teploty, které v Česku panují a podle předpovědi meteorologů setrvají do příštího týdne.

Od středy zavládnou vedra, varuje meteorolog. V pátek teplota vyšplhá až na 34 stupňů Celsia

Číst článek

„Slunce a horko, a to je všeobecná zkušenost, že by se na ně nemělo po virózách chodit. Pak bych také zbytečně nezatěžoval svaly té paže, do které jsem dostal vakcínu. Nohama můžete šlapat třeba na městském kole, to by vadit nemělo,“ myslí si zkušený pětašedesátiletý lékař.

K fotbalu pivo?

S ohledem na probíhající evropský šampionát ve fotbale je nasnadě připomenout, že po aplikaci první či druhé dávky vakcíny není namístě pít alkohol. A to dokonce ani den před samotnou aplikací.

„Ta očkovací látka je umístěna do mikročástic tuku a aplikuje se do svalu. Když budete mít v krvi alkohol, tak ten prostupuje do tkání a mohl by partikule rozpustit rychleji. Podstata očkování je jakoby ‚návod‘, aby vaše buňky vyrobily protein. Ten ‚návod‘ strčili do hrozně malých tukových partikulí, to vám píchnou do svalu a mělo by se dostat k imunitním buňkám,“ vysvětluje podrobněji Radvanský princip aplikace vakcíny.

„Alkohol by mohl rozložit tukové partikule dřív, takže by se jejich obsah vysypal ne v buňce, ale ještě před ní a látka by se nedostala tam, kam má,“ doplňuje primář Radvanský, proč by pití alkoholu nedoporučoval ani večer před očkováním.

Pfizer, AstraZeneca a další

Momentálně se v Česku očkuje čtyřmi druhy vakcín. Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson. Reakce na očkování se proto mohou lišit i v závislosti na tom, jaký typ vakcíny člověk dostane. Stejně tak, jestli se jedná o první či druhou dávku.

„Samozřejmě rozdíly jsou, ale závisí to na genetice, věku člověka a to je tolik proměnných, že se o tom ani snad nepíše. Rozdíly tam ale nepochybně jsou. Nemám však ta data, to bych se musel zeptat třeba Pfizeru, který dostal data z Izraele. To je tak složitý problém, že se to nedá popsat,“ podotýká Radvanský.

Michal Markup Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme