Sprint na MS vyhráli Rus Ročev a Švédka Öhrstigová

Běžci na lyžích Vasilij Ročev z Ruska a Emelie Öhrstigová ze Švédska vyhráli na mistrovství světa v německém Oberstdorfu sprint na 1,2 km klasickou technikou. Čeští reprezentanti Dušan Kožíšek a Helena Balatková-Erbenová nepostoupili z kvalifikace. Naprázdno vyšla favorizovaná Norka Marit Björgenová, která se do vyřazovacích bojů také nedostala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Emelie Öhrstigová

Emelie Öhrstigová | Zdroj: ČTK

Na stadionu v Riedu měli Helena Balatková-Erbenová i bývalý sdruženář Dušan Kožíšek daleko k postupující šestnáctce. Erbenová absolvovala v konkurenci se světovou elitou první klasický sprint a na trati 900 metrů obsadila 41. místo. Muži běželi o 300 metrů více a Kožíšek skončil osmatřicátý. Nachlazeného Kožíška dělilo od elitní šestnáctky skoro pět vteřin. V běhu by chtěl jednadvacetiletý Kožíšek uspět ve sprintu, ale zatím spíše bruslařském. Kožíšek by měl jet na MS páteční sprint dvojic s Martinem Koukalem.

Žádný jiný závod na mistrovství světa v klasickém lyžování neměl mít v Oberstdorfu jasnější favoritku než sprint běžkyň na lyžích. Norka Marit Björgenová za uplynulé dva roky prohrála jen jeden ze třinácti sprintů, ale na stadionu v Riedu dnes zažila šok, když na trati 900 metrů klasicky těsně neprošla kvalifikací. Za měsíc pětadvacetiletá Björgenová vyrazila do stopy ostře, ale v cíli smutně sledovala, jak se pomalu propadá výsledkovou listinou. Nakonec skončila sedmnáctá, jen devět setin za šestnáctým místem Polky Justyny Kowalczykové. Z vyřazovacích jízd ji nakonec odsunula krajanka Guro Ström Solliová. V sezoně vyhrála dvanáct sprintů klasicky či volně za sebou a poprvé prohrála až týden před světovým šampionátem. V německém Reit im Winklu dojela druhá za Finkou Virpi Kuitunenovou.

Výsledky:

Muži - sprint na 1,2 km:

Finále A: 1. Ročev (Rus.) 2:32,1 min., 2. Hetland (Nor.) - 0,2, 3. Fredriksson -6,9, 4. Lind (oba Švéd.) -43,8.

Finále B: 1. Hjelmeset (Nor.) 2:36,0 min., 2. Larsson (Švéd.) -0,1, 3. Krezelok (Pol.) -6,9, 4. Čebotko (Kaz.) -12,4.

Umístění českého běžce v kvalifikaci: 38. Kožíšek (ČR) 2:43,28 min.

Ženy - sprint na 0,9 km:

Finále A: 1. Öhrstigová 2:15,5 min., 2. Anderssonová (obě Švéd.) -1,3, 3. Rennerová (Kan.) -1,4, 4. Dahlbergová (Švéd.) - 2,4.

Finále B: 1. Kuitunenová (Fin.) 2:21,3, 2. Bauerová (Něm.) stejný čas, 3. Malvalehtová -0,8, 4. Saarinenová (obě Fin.) -1,2.

Umístění české běžkyně v kvalifikaci: 41. Balatková-Erbenová (ČR) 2:32,00.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme