Sprint na Zlaté lyži ovládli Norové

Norští běžci na lyžích triumfovali ve sprintu Světového poháru v Novém Městě na Moravě. Marit Björgenová potvrdila pozici nejlepší sprinterky letošní sezóny, naopak vítězství Johana Kjölstada je největším překvapením víkendové Zlaté lyže. Kateřina Neumannová vypadla ve čtvrtfinále stejně jako Dušan Kožíšek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

výherci sprinterského závodu

výherci sprinterského závodu

Björgenová nevyhrála kvalifikaci, ale ve vyřazovacích jízdách byla nezdolatelná. Finále si pohlídala a po nájezdu do cílové rovinky bylo jasné, že suverénně zvítězí. Za Norkou skončila druhá Pirjo Manninenová z Finska, třetí dojela Němka Claudia Künzelová a čtvrté místo zbylo na Slovinku Petru Majdičovou.

Neumannová zajela v kvalifikaci dvanáctý čas. Ve čtvrtfinále nejdříve ulila start a potom se marně snažila dostat do postupové dvojky. Pomohl jí pád Rusky Aliny Sidkové, ale finiš s Italkou Ariannou Follisovou těsně prohrála. Celkově ji ve sprintu patří jedenácté místo.

Pro první vítězství v závodu SP si na Zlaté lyži dosprintoval Nor Johan Kjölstad. Vydělal i na tom, že jeho krajan a elitní sprinter Tor Arne Hetland spadl v semifinále a nakonec se musel spokojit s pátým místem. Na druhou příčku vystoupil Ital Freddy Schwienbacher a z třetího místa se radoval Švéd Björn Lind.

Jedinou českou nadějí ve sprintu byl Dušan Kožíšek. Kvalifikaci zajel osmý a nadějně rozjel i čtvrtfinále, dlouho byl druhý, ale ve finiši s Rakušanem Haraldem Wurmem zakopl o stříšky vymezující koridor a upadl. Konečné čtrnácté místo je pro českého reprezentanta nejlepším výsledkem v kariéře.

Výsledky - sprint (1200 m volnou technikou):

Muži:

Finále:
1. Kjölstad (Nor.) 2:10,6 min., 2. Schwienbacher (It.) -0,1, 3. Lind (Švéd.) -0,7, 4. Darragon (Fr.) -3,7

Pořadí:
1. Kjölstad, 2. Schwienbacher, 3. Lind, 4. Darragon, 5. Hetland, 6. Röning (oba Nor.), 7. T. Fredriksson (Švéd.), 8. Wurm (Rak.), ...14. Kožíšek - vypadl ve čtvrtfinále, 33. Koukal, 56. Razým, 62. Šperl, 69. Šlechta, 73. Krska (všichni ČR) - nepostoupili z kvalifikace

Ženy:

Finále:
1. Björgenová (Nor.) 2:26,8 min., 2. Manninenová (Fin.) -0,4, 3. Künzelová (Něm.) -1,0, 4. Majdičová (Slovin.) - 4,1

Pořadí:
1. Björgenová, 2. Manninenová, 3. Künzelová, 4. Majdičová, 5. Scottová (Kan.), 6. Böhlerová (Něm.), 7. Pedersenová (Nor.), 8. Follisová, ...11. Neumannová - vypadla ve čtvrtfinále, 48. Nývltová, 49. Markelová, 56. Rajdlová, 59. Chrástková (všechny ČR) - nepostoupily z kvalifikace

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme