Sprinter Justin Gatlin nesmí osm let závodit

Spoludržitele světového rekordu v běhu na 100 metrů Justina Gatlina včera potrestala Americká antidopingová asociace zákazem startu na osm let. Gatlin měl totiž při závodech v Kansasu koncem dubna pozitivní test na testosteron nebo jeho výchozí látky. Za budoucí spolupráci s národní antidopingovou agenturou USADA vyměnil americký sprinter Justin Gatlin udělení nižšího trestu za prokázané užití dopingu. I přesto bude sprinter usilovat o snížení osmiletého zákazu startu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Justin Gatlin

Justin Gatlin | Zdroj: ČTK

Gatlin měl v roce 2001 na juniorském mistrovství světa pozitivní test na amfetaminy, tyto látky pocházely z léků, které bral Gatlin už deset let. Dvoutelý trest mu tehdy Mezinárodní asociace atletických federací zrušila, ale varovala ho, že při druhém pozitivním testu doživotí dostane. To byla pro Gatlina polehčující okolnost. Nijak se výsledku testu nevzpíral, s Americou antidopingovou asociací spolupracoval a slíbil prý také pomoc při vyšetřování svého trenéra Trevora Grahama. Mimochodem, sedm jeho svěřenců už mělo potíže s dopingem.

To je těžko tvrdit, jestli za vším stojí trenér. Trevor Garham je opravdu neblaze proslulý. Spolupracovala s ním i Marion Jonesová, která donedávna neměla pozitivní dopingový test, v sobotu vyšlo najevo, že její A-vzorek z června byl pozitivní na EPO. Byla také - stejně jako Graham - zapletena do vyšetřování aféry kolem laboratoře Balco. Kvůli stejné kauze přišel o světový rekord i otec jejího dítěte, bývalý sprinter Tim Montgomery. Graham také hned od počátku zveřejnění Gatlinova pozitivního testu na testosteron sváděl vinu na všechny okolo, možná provokoval smělými prohlášeními, že odhalí osobu - měl to být masér - který v masti dodal do těla Gatlina testosteron.

Osmiletý trest, ale ještě nemusím být definitivní. Do všeho ještě může zasáhnout WADA, tedy Mezinárodní antidopingová asociace, IAAF - což je Mezinárodní asociace atletických federací. Gatlin tedy už přišel o čas 9,77 s, který zaběhl v Dohá a kterým vyrovnal světový rekord Jamaičana Asafy Powella. To už totiž bylo po zmiňovaném závodě v Kansasu, kde měl pozitivní test. No a jestli definitivně skončí, to se necháme překvapit. Je mu totiž 24 let, plus 8 let trestu k tomu dá 32 let. A to není nezbytně nutné, aby se s atletikou nadobro loučil.

Ivana Paulová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme