St. Louis získal prestižní cenu NHL Hart Trophy

Hokejista Martin St. Louis se stal králem NHL. Hráč Tampy získal nejcennější individuální ocenění v kanadsko-americké lize Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče soutěže. Čeští hokejisté nebyli nominováni na žádnou z cen a stejně jako před dvěma lety na vyhlašování v Torontu chyběli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

NHL

NHL

Ze slavnostního večera v Torontu, kde byla v noci oficiálně uzavřena zámořská sezona, si čerstvý vítěz Stanley Cupu odnesl ještě další dvě ceny. Za týden devětadvacetiletý St. Louis se kromě Hart Trophy radoval z ocenění svých kolegů, když po hlasování hráčů NHL získal Lester B. Pearson Award, kterou nejlepšímu hokejistovi sezony uděluje hráčská asociace NHLPA. Drobnému útočníkovi navíc patří Art Ross Trophy, kterou si zajistil vítězstvím v produktivitě v základní části soutěže. St. Louis podepsal první kontrakt v NHL v roce 1998 s Calgary jako volný hráč poté, co byl pět let opomíjen při draftu. Flames o něj po dvou letech ztratili zájem a St. Louis opět jako nechráněný volný hráč spojil svou další kariéru v červenci 2000 se svým osudovým klubem - Tampou Bay.

Cena pro nejlepšího gólmana Vezina Trophy, kterou v minulosti získal šestkrát Dominik Hašek, patří Martinovi Brodeurovi z New Jersey, jenž tak obhájil své loňské prvenství. Oporu Devils, která má šanci zaútočit na většinu historických brankářských rekordů NHL, druhý triumf v řadě zaskočil.

Sen o zisku Norris Trophy pokazil slovenskému obránci Zdenovi Chárovi Brodeurův spoluhráč a mistr světa z Prahy Scott Niedermayer. Hráč, který v květnu jako patnáctý dovršil tzv. zlatý hattrick, tedy vítězství ve Stanleyově poháru, na olympijských hrách a MS, byl v týmu Devils dosud ve stínu Scotta Stevense.

Stejně jako on se poprvé radoval ze zisku Adams Trophy trenér Tampy John Tortorella. Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka si premiérově připsal Kris Draper z Detroitu. Nejlepším nováčkem a držitelem Calder Trophy se stal bostonský mladík Andrew Raycroft.

Přehled držitelů cen:

Hart Memorial Trophy (nejužitečnější hráč): Martin St. Louis (Tampa Bay Lightning)

James Norris Trophy (nejlepší obránce): Scott Niedermayer (New Jersey Devils)

Frank J. Selke Trophy (nejlépe bránící útočník): Kris Draper (Detroit Red Wings)

Vezina Trophy (nejlepší brankář): Martin Brodeur (New Jersey Devils)

Calder Memorial Trophy (nejlepší nováček): Andrew Raycroft (Boston Bruins)

Lady Byng Memorial Trophy (za sportovní chování): Brad Richards (Tampa Bay Lightning)

Jack Adams Award (nejlepší trenér): John Tortorella (Tampa Bay Lightning)

Bill Masterton Trophy (za oddanost hokeji): Bryan Berard (Chicago Blackhawks)

King Clancy Trophy (za humanitu): Jarome Iginla (Calgary Flames)

Lester B. Pearson Award (nejužitečnější hráč podle NHLPA): Martin St. Louis (Tampa Bay Lightning)

Art Ross Trophy (nejproduktivnější hráč základní části): Martin St. Louis (Tampa Bay Lightning)

Maurice Richard Trophy (nejlepší střelec základní části): Jarome Iginla (Calgary Flames), Rick Nash (Columbus Blue Jackets), Ilja Kovalčuk (Atlanta Thrashers)

William M. Jennings Trophy (nejméně inkasovaných branek mužstva): Martin Brodeur (New Jersey Devils)

Lenka Buriánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme