Štafeta Norska získala premiérové vítězství na MS, Češky dojely šesté

Dnešní závod štafet žen na 4x5 kilometrů vyhrály na světovém šampionátu v klasickém lyžování poprvé v historii závodnice Norska. Jejich kvarteto vybojovalo v německém Oberstdorfu zlaté madaile před stříbrnými Ruskami a bronzovou Itálií. Česká čtveřice ve složení Helena Balatková-Erbenová, Kamila Rajdlová, Kateřina Neumannová a Ivana Janečková dojela na šestém místě. Až se čtvrtým místem se musely spokojit domácí obhájkyně titulu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kateřina Neumannová

Kateřina Neumannová | Zdroj: ČTK

Závod rozjela pro české barvy nadějně Helena Balatková-Erbenová, když se po celou dobu držela ve vedoucí skupince závodnic a Kamile Rajdlové předávala na šestém místě průběžného pořadí. Rajdlová na svém úseku vylepšila postavení Češek ještě o jednu příčku a do třetího dílu závodu tak vyrážela česká jednička Kateřina Neumannová na páté příčce se ztrátou 28,5 vteřiny na vedoucí štafetu Ruska. Neumannová se v průběhu své jízdy propracovala až na třetí místo, ovšem ještě pře poslední předávkou ji předstihla Italka Valbusaová.

Do posledního úseku tak předávala dvacetileté finišmance Ivaně Janečkové na čtvrtém místě se ztrátou 4 vteřin na vedoucí Rusky. Janečková se postupně propadala a pátou pozici ztratila až v cílové rovince po souboji s Finkou Lassilaovou. Češky díky šestému místu splnily interní kritérium pro start štafety na olympijských hrách v Turíně. Předpoklad, aby skončily v první polovině šestnáctičlenného pole, v pohodě splnily.

Čelo závodu už od prvního úseku opanovaly lyžařky Norska a Ruska. Pro vyslankyně Ruska, které až do roku 2001 pevně vládly ženským štafetám, nakonec skončil závod zklamáním. Rusky totiž odtáhly na prvním místě drtivou část závodu, ale v závěrečné fázi posledního úseku předběhla Čepalovovou suverénka sezony Björgenová a s náskokem necelých osmi vteřin dovedla Norky do cíle na prvním místě.

Ženy - štafeta na 4x5 kilometrů:

1. Norsko 57:15,7 min. (Skofterudová, Pedersenová, Steiraová, Björgenová), 2. Rusko (Kurkinová, Baranovová-Masolkinová, Medveděvová-Abruzovová, Čepalovová) -7,6, 3. Itálie (Paruzziová, Confortolaová, Valbusaová, Follisová) -49,7, 4. Německo -1:11,3, 5. Finsko -1:25,1, 6. ČR (Balatková-Erbenová, Rajdlová, Neumannová, Janečková) -1:30,1, 7. Kazachstán -2:05,5, 8. Švédsko -2:25, 9. Francie -2:49,6, 10. Bělorusko -3:09,5.

Václav Pešička Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme