Stáje F1 připravují vlastní seriál

Osm týmů Formule 1 už začalo s přípravami nové, vlastní série závodů. Důvodem jsou neshody s Mezinárodní automobilovou federací (FIA), která změnila podmínky pro příští ročník mistrovství světa. Nespokojenost stájí Ferrari, McLaren, Renault, Toyota, BMW Sauber, Brawn GP, Red Bull a Toro Rosso je především s volitelným maximem rozpočtu ve výši 40 milionů liber.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Formule 1 Renault

Formule 1 Renault | Foto: Jan Říha

Zavedení rozpočtového stropu by mělo do Formule 1 přivést nové týmy, protože by zároveň zajišťovalo technologické výhody. Například rozpočet stáje Ferrari je ale několikrát vyšší a pro úspory by musela začít propouštět své zaměstnance. Ze stávajících stájí Formule 1 se do dalšího ročníku přihlásili zatím pouze Williams a Force India.

"Je to velké vyhrocení situace, které může znamenat konec formule jedna," řekl v Ranním interview Radiožurnálu zástupce šéfredaktora časopisu Formule Vladimír Rybecký. "Hvězdy minulých let jako Michael Schumacher nebo Nicky Lauda jsou tou situací překvapeni až zhnuseni."

Stájím Ferrari, Red Bull a Torro Rosso navíc hrozí soud, protože s FIA mají smlouvu na účast v příští sezóně světového šampionátu.

"Řešení jsou dvě. Buď zasáhne Bernie Ecclestone, promotér F1 a majitel komerčních práv. a situace se nějakým způsobem urovná. To znamená že jim nabídne mnohem více peněz a dospějí k dohodě. Nebo skutečně vznikne nový šampionát, který se bude jmenovat jinak a teoreticky má i šanci na úspěch." uvedl Rybecký.

Celé Ranní interview Radiožurnálu se zástupcem šéfredaktora časopisu Formule Vladimírem Rybeckým najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Umíte si představit Formuli 1 bez týmů jako jsou např. Ferrari, McLaren a Brawn GP? Hlasujte v naší anketě!

Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme