Státní pocty při rozloučení se Zátopkem

Poslední rozloučení se čtyřnásobným olympijským vítězem Emilem Zátopkem budou 6. prosince v Národním divadle provázet státní pocty. Rakev bude na jevišti zahalena státní vlajkou, obřad uzavře česká hymna a až bude smuteční průvod opouštět budovu, vypálí vojáci pražské posádky čestnou salvu. Na přání manželky Dany Zátopkové však nad rakví zesnulého běžce nezazní žádné velké projevy, jen rozloučení z úst přátel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zátopková při dnešní organizační schůzce v sídle Českého olympijského výboru, který pohřeb legendárního atleta uspořádá, prohlásila, že se zhrozila, když v tisku sledovala úvahy o státním pohřbu. „Jako bych slyšela Emila: Státní pohřeb je pro politiky. Ráda bych tlumočila jeho přání, aby rozloučení uspořádali olympionici,“ řekla Zátopková. S vlajkou na rakvi a státní hymnou však souhlasila.

Smuteční obřad začne v 11:00 olympijskou hymnou a čestnou stráž u rakve bude stát 66 olympioniků, jež vybírá diskař Imrich Bugár. Přání vzdát tímto způsobem slavnému krajanovi poslední poctu projevilo i několik herců Národního divadla.

Hovořit budou předseda Mezinárodního olympijského výboru Juan Antonio Samaranch, herec a Zátopkův velký přítel Miroslav Doležal, někdejší tréninkový partner Jindřich Roudný, předseda Českého atletického svazu Karel Pilný a předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek. Hrát bude cimbálová kapela Čechovci u Uherského Hradiště, jejíž moravské lidovky oba manžele dlouhá léta provázely.

Se Zátopkem se mohou přijít rozloučit i sportovní fanoušci, pro něž budou v 10:30 otevřeny všechny balkóny. Pro ty, kteří se dovnitř nevejdou, bude na nádvoří za Novou scénu instalována obří obrazovka, na níž budou moci sledovat celý smuteční obřad. O přímý přenos projevily zájem televizní společnosti z Německa a Rakouska, Česká televize tuto možnost zvažuje a bude o ní v úterý jednat. Náklady posledního rozloučení ponese ČOV.

Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme