Straka: Hašek je neomezeným vládcem, a to není dobře

Fotbalový internacionál a trenér František Straka varuje před neomezenou nadvládou Ivana Haška nad českým fotbalem. Hašek se nedávno stal předsedou Českomoravského fotbalového svazu, posléze převzal i funkci reprezentačního kouče. To podle Straky není v pořádku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Straka

František Straka | Foto: Marián Vojtek

"Bylo důležité, že Ivan Hašek přišel. Vize je s ním výborná. Sám jsem věřil v to, že Ivan zůstane u toho, co chtěl dělat. Všude hlásal, že chce být prezidentem našeho fotbalového svazu. To, že se stal trenérem, s tím se nechci ztotožnit, poněvadž si myslím, že je tam určitý střet zájmů. Předseda svazu by měl být reprezentativní postavou našeho českého fotbalového svazu," řekl František Straka Rádiu Česko.

Ve své kritice šel ale ještě dál. Česká fotbalová reprezentace je ve fotbalové kvalifikaci na mistrovství světa v Jihoafrické republice v kritické situaci. Aby udržela šanci na postup, musí zbývající čtyři zápasy vyhrát, ale ani to jí k postupu nemusí stačit. Ani neúspěch v kvalifikaci prý ale Ivanovi Haškovi jako reprezentačnímu trenérovi nezlomí vaz.

"Chtěl bych se zeptat, co se stane, když neuspějeme v kvalifikaci? Já bych určitě dostal nůž na krk. Kdybychom nepostoupili a všechno přesto vyhráli, poněvadž to nemáme ve vlastních rukách, tak bych musel odejít. Ale co se stane, jestliže Ivan Hašek povede národní tým a nepostoupí na mistrovství světa? Kdo ho odvolá? Z určitých kruhů vím, že Ivan Hašek bude trénovat i potom, když se v kvalifikaci neuspěje," podivil se v diskusním pořadu Studio Česko František Straka.

Změny jsou stále potřeba

Bývalý reprezentační trenér se už oklepal ze svého vyhazovu od české fotbalové reprezentace. Tu vedl pouze v jediném utkání proti Maltě. Následně jeho kontrakt nebyl prodloužen.

"Určitě jsem byl zklamán, poněvadž jsem čekal, že bych mohl dostat důvěru. Bohužel jsem jí ale nedostal. Když Ivan nastoupil, tak mi bylo víceméně jasné, že šance už nepřijde. Jednání s Ivanem bylo krátké, víceméně za minutu jsme byli hotoví. Z tohoto pohledu se jenom potvrdilo tom co já sem si myslel, že šance nebude. Jen bych si přál, abychom neměli to, co už jednou Ivan Hašek řekl, že je úplně jedno jestli reprezentaci bude trénovat Ferda Mravenec," uvedl v diskusním pořadu Studio Česko.

Ani postup na mistrovství světa ale nemusí stačit k tomu, aby se poměry v českém fotbale zlepšily. "Opravdu bych si přál, aby se něco změnilo, aby ten styl práce na ČMFS šel dopředu, a ne aby to nakonec bylo kontraproduktivní. Mě zarážela jedna věc, a to byla opravdu nečestnost výkonného výboru. Jestliže jsem dal určitý návrh, abychom si večer všichni přečetli na internetu ta jména, aniž bych já něco věděl, tak to je absolutní nefér. Tady je vidět, jak se u nás v českém fotbalu pracuje. Jestli toto neskončí, tak budeme tápat dál," prorokuje František Straka.

Volím TOP 09

Před minulými volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2006 se o Františku Strakovi uvažovalo jako o lídrovi kandidátky KDU-ČSL v Karlovarském kraji. Nakonec z toho ale po několika mediálních vystoupeních sešlo. V současnosti František Straka podporuje stranu TOP 09, jak řekl Rádiu Česko.

"Mám nadstandardní vztahy s Pavolem Lukšou. Držím jim palce. Jsem v kontaktu s Mirkem Kalouskem. Kdyby mě poprosili o podporu jejich strany, tak v tomto směru udělám maximum, protože si myslím, že to jsou schopní lidé, kteří by náš stát určitě dostali dopředu."

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalový trenér František Straka na Rádiu Česko. Jak vnímá současnou kondici českého fotbalu? Může být novou infuzí Ivan Hašek, nový předseda ČMFS?

Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme