Svaz lyžařů slaví sto let od svého založení

Svaz lyžařů České republiky dnes slaví sto let své existence. V rámci oslav převzala běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová stříbrnou a bronzovou olympijskou medaili, které jí připadly po prokázaném dopingu Rusky Larisy Lazutinové na hrách v Salt Lake City v roce 2002. V pražském Karolinu byly také zveřejněny výsledky ankety český Lyžař století. Stal se jím olympijský vítěz ve skoku na lyžích z her v Grenoblu 1968 Jiří Raška.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

100 let založení SLČR

100 let založení SLČR

Kateřina Neumannová dostala nové medaile až po jedenadvaceti měsících po skončení olympiády. O dodatečném zisku stříbra z běhu na patnáct kilometrů volnou technikou s hromadným startem a bronzu v kombinaci klasické a volné pětky rozhodl v červnu Mezinárodní olympijský výbor, který na zasedání v Praze zpětně anuloval výsledky Rusky Larisy Lazutinové kvůli dopingu. Třicetiletá matka dcery Lucie je tak čtyřnásobnou olympijskou medailistkou. Za dodatečně udělené medaile už dříve obdržela od Českého olympijského výboru finanční odměnu ve výši osmi set tisíc korun.

Čtyři medaile z olympijských her v Naganu a Salt Lake City vynesly Kateřině Neumannové druhé místo v anketě o českého Lyžaře století. Jejím vítězem se stal olympijský vítěz ve skoku na lyžích z Grenoblu 1968 Jiří Raška. Třetí místo obsadil další skokan Pavel Ploc. Druhý český olympijský vítěz na zimních hrách Aleš Valenta, který získal zlato v akrobatickém lyžování v Salt Lake City, skončil pátý. Jediná zástupkyně alpského lyžování v první desítce Olga Charvátová - Křížová obsadila šesté místo. Sedmá příčka patří mistru světa v běhu na lyžích z letošního února Martinu Koukalovi.

Výsledky ankety Lyžař století 1903 - 2003:

1. Jiří Raška (skoky na lyžích), 2. Kateřina Neumannová (běh na lyžích), 3. Pavel Ploc (skoky na lyžích), 4. Květa Jeriová (běh na lyžích), 5. Aleš Valenta (akrobatické skoky), 6. Olga Charvátová-Křížová (alpské lyžování), 7. Martin Koukal (běh na lyžích), 8. Jaroslav Sakala (skoky na lyžích), 9. Otakar Německý (běh na lyžích, závod sdružený), 10. Ladislav Rygl st. (severská kombinace)

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme