Švédové uhájili těsnou výhru 4:3 nad Českem

Čeští hokejisté se ve Světovém poháru museli smířit s další prohrou. Po debaklu 0:4 ve Finsku prohráli dnes ve Stockholmu se Švédy 3:4, když na čtyřgólové vedení domácích dokázali odpovědět až v závěrečné třetině Martin Ručinský, Marek Židlický a Patrik Eliáš. Vítězové využili tři přesilovky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hokej

hokej

Oproti nepovedenému pondělnímu utkání ve Finsku učinil trenér Růžička v sestavě řadu korektur. Ve stejném složení nezůstala ani jedna formace a k utkání nakonec nastoupil i útočník Výborný přesto, že během dopoledního rozbruslení utrpěl po nastřelení pukem zhmoždění levého kolena. Odpočívat tentokrát český kouč nechal obránce Malíka se Špačkem a útočníky Dvořáka, Vašíčka a Hejduka.

V úvodu se zdálo, že změny hernímu projevu českého týmu prospěly. Hned zkraje vystrašil Tellqvista hbitý Straka, ale brankář Toronta stačil vleže hrozící nebezpečí zažehnat. Vzápětí to zkoušel hned po vhazování Jágr, na druhé straně předvedl své individuální umění Forsberg a výlet zakončil střelou do tyčky. Další šanci zneškodnil technickému Zetterbergovi pozorný Vokoun.

Důležitý vedoucí gól si pro sebe schovali švédští hráči. Sundin načasoval přihrávku na Modina a nedávný vítěz Stanleyova poháru z Tampy, ač v tísni, stačil propasovat kotouč přes Vokounovy chrániče do sítě. Při Šlégrově vyloučení na sebe vázal Näslund u mantinelu Fischera i Židlického, úplně volní Holmström s Forsbergem si před Vokounem vyměnili puk a na světě byl druhý gól. Za minutu a půl, v době, kdy na trestné lavici pykal Reichel, předvedli podobnou kombinaci Alfredsson se zakončujícím Öhlundem a vypadalo to, že o výsledku utkání je rozhodnuto.

Až další změny ve složení jednotlivých řad vyburcovaly české mužstvo z letargie a v závěrečném dějství domácí, které zřejmě dojem dostatečného náskoku trochu uspal, pořádně zaskočili. Nejprve snížil tečí Havlátovy střely Ručinský a po 103 minutách a 12 sekundách vstřelil první gól českého celku v turnaji. O chvíli později se trefil Židlický a najednou byl českých barev plný led. Další šanci chytil Výbornému Tellqvist, ale na Eliášovu ránu už nedosáhl. Domácí se až do konce museli třást o výsledek, český tým hrál posledních sto sekund power play šest na čtyři, nicméně Švédové už těsnou výhru udrželi.

Výsledek:

Švédsko - Česká republika 4:3 (1:0, 3:0, 0:3)
Branky a nahrávky: 12. Modin (M. Sundin), 23. Forsberg (Holmström, Näslund), 25. Öhlund (Alfredsson, Modin), 31. Zetterberg (Johnsson) - 44. Ručinský (Havlát), 46. Židlický, 55. Eliáš (R. Hamrlík). Rozhodčí: Marouelli, Pollock - Amell, Kovachik (všichni Kan.). Vyloučení: 8:8. Využití: 3:0. Diváci: 13.850 (vyprodáno).

Sestavy: Švédsko: Tellqvist - Johnsson, Lidström, Ragnarsson, Norström, D. Tjärnqvist, Öhlund - Alfredsson, M. Sundin, Modin - Näslund, Zetterberg, Forsberg - Axelsson, Jönsson, A. Johansson - Holmström, Pahlsson, M. Nilson. Trenéři: Hardy Nilsson, Ulf Dahlén, Johan Garpenlöv a Tommy Boustedt; Česká republika: Vokoun - Šlégr, T. Kaberle, Židlický, Fischer, Škoula, R. Hamrlík - Havlát, Výborný, Ručinský - Jágr, Prospal, Martin Straka - P. Sýkora, Reichel, Eliáš - Vlasák, Dopita, Čajánek. Trenéři: Vladimír Růžička, Radim Rulík a Marian Jelínek.

Tabulka evropské skupiny po dnešním utkání:

1. Švédsko

2. Finsko

3. Německo

4. ČR

Lenka Buriánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme