Světový pohár patří hokejistům Kanady

Hokejisté Kanady potvrdili roli největšího favorita a získali Světový pohár. Ve finále zvítězili v Torontu nad Finskem 3:2 a završili tak zlaté období, v němž vybojovali nejcennější kov na olympijských hrách v Salt Lake City 2002 a dva tituly mistrů světa. Vítězný gól vstřelil v úvodu třetí třetiny Shane Doan. Za svůj triumf inkasovali kanadští hokejisté šek na milion kanadských dolarů, zhruba 20 milionů korun, poraženým připadlo 300 tisíc dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mario Lemieux

Mario Lemieux | Zdroj: ČTK

Do branky Kanady se postavila jednička Martin Brodeur, který si stihl vyléčit pochroumané levé zápěstí. Úvod očekávané bitvy dvou do té doby neporažených mužstev vyšel Kanaďanům nad očekávání. Neuplynula ještě ani minuta hry a Joe Sakic využil ideální přihrávky Maria Lemieuxe k otevření skóre. Finové okamžitě odpověděli zvýšeným pohybem, skvělým bruslením a důrazem v osobních soubojích dostali favorizovaného soupeře často do úzkých. Právě v těchto chvílích však Kanadu podržel Brodeur, když si bravurně poradil se střelou Nika Kapanena. Na Hahlovu teč Lydmanovy střely však byl krátký i on, a protože na druhé straně Dany Heatley orazítkoval jen tyčku, šly oba celky do kabin s nerozhodným výsledkem.

Ve druhé části nachytal Kiprusoffa střelou z levé strany obránce Niedermayer, jenomže finský tým, pro něhož byla finálová účast největším úspěchem od historického zisku titulu mistrů světa v roce 1995, se nevzdal. Seveřané praktikovali fyzicky nesmírně náročný styl celoplošného napadání a Kanaďanům dávali jen minimum prostoru. A když si v závěru prostřední části hry pohrál Tuomo Ruutu u hrazení s Gagném i Niedermayerem a svůj únik zakončil přesnou střelou, byly vyhlídky obou týmů před třetím dějstvím stále vyrovnané.

Jenomže na rychlý Doanův gól na začátku třetiny už Finové odpověď nenašli. Největší možnost potřetí srovnat měl Lehtinen, ale Brodeur srazil betony včas a poradil si i s dalekonosnou dělovkou obránce Berga. Minutu a devět sekund před koncem zápasu odvolali finští trenéři Kiprusoffa a pokusili se o power play, ale bez úspěchu.

Pohár pro vítěze převzal kapitán kanadského výběru Mario Lemieux a oslavy v zaplněné Air Canada Centre nebraly konce. Útočník Vincent Lecavalier byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje. Další dva hráčí z kanadského výběru, útočník Joe Sakic a obránce Scott Niedermayer, se navíc mohou pochlubit unikátní bilancí: dokázali vyhrát Stanleyův pohár, titul na olympiádě a mistrovství světa a nyní také Světový pohár, který od roku 1996 navazuje na předchozí ročníky Kanadských pohárů. V těch Kanaďané triumfovali hned čtyřikrát; v letech 1976, 1984, 1987 a 1991.

Kanada - Finsko 3:2 (1:1, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 1. Sakic (M. Lemieux, Brewer), 24. S. Niedermayer (Draper, Thornton), 41. Doan (Thornton, Foote) - 7. Hahl (Lydman, Berg), 39. T. Ruutu (Lydman)
Rozhodčí: P. Devorski, Walkom - G. Devorski, Lazarowich (všichni Kan.)
Vyloučení: 1:1. Bez využití
Diváci: 19.370

Kanada: Brodeur - S. Niedermayer, Regehr, Foote, Brewer, Hannan, Bouwmeester - Doan, Thornton, Draper - Iginla, Sakic, M. Lemieux - St. Louis, Richards, Gagné - Heatley, Lecavalier, Smyth. Trenéři: Pat Quinn, Ken Hitchcock, Jacques Martin a Wayne Fleming

Finsko: Miikka Kiprusoff - Numminen, Timonen, Salo, Väänänen, Lydman, Berg - Selänne, S. Koivu, Lehtinen - Jokinen, T. Ruutu, Peltonen - Hentunen, N. Kapanen, Hagman - J. Ruutu, Hahl, Eloranta. Trenéři: Raimo Summanen, Jari Kurri a Erkka Westerlund

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme