Švýcarský tenista Roger Federer vyhrál US Open

Ve finále turnaje v New Yorku porazila světová dvojka Brita Andyho Murraye ve třech setech 6:2, 7:5 a 6:2. Federer tak vyhrál v USA po páté za sebou a získal svůj třináctý grandslamový titul. Přiblížil se k rekordu Američana Peta Samprase, který má na kontě o jedno vítězství víc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švýcarský tenista Roger Federer

Švýcarský tenista Roger Federer | Zdroj: ČTK

"Vy to vážně chcete vědět?" reagoval Roger Federer na novinářskou otázku, jak bude vypadat jeho nejbližších pár hodin. Pak se rozpovídal - cítí se unavený, ale šťastný - a hodlá si svůj úspěch, pátý na US Open v řadě, pořádně vychutnat.

Není bez zajímavosti, že když Roger Federer získal v roce 2004 na US Open svůj první titul, Andy Murray byl také u toho - tehdy vyhrál dvouhru juniorů a finále sledoval z hlediště. Přál si, aby si jednou také mohl finále zahrát. Teď se mu to splnilo, ale po finále byl spíš smutný, než aby si to užíval:

"Právě teď cítím především zklamání, přál bych si, abych pár věcí mohl zpětně změnit a dělat jinak. Chtěl jsem mít ve finále šanci, jenže jsem jí nedostal. Ale samozřejmě, zítra až se vzbudím, tak budu všechno vnímat jinak - přeci jen je to finále grandslamu a bylo to parádních čtrnáct dní. A doufám, že se za rok vrátím a že se mi bude dařit ještě lépe."

Roger Federer asi nemá moc co zlepšovat - cítí, že se mu vrací forma, jakou měl v nejlepších letech. A ten pocit si užívá, tím spíš, že přepisuje tenisovou historii. Stal se totiž vůbec prvním hráčem, který má na svém kontě po pěti výhrách v řadě na dvou grandslamových turnajích - pětkrát vyhrál Wimbledon, pětkrát US Open:

"No, je příjemné porovnávat pět výher na Wimbledonu s pěti výhrami na US Open, o tom není pochyb. Moc lidí to dělat nemůže... Nebo přesněji - nikdo jiný to dělat nemůže. Ale řeknu to takhle: jsem na to hrdý a jsem rád, že se mi to povedlo. Nemá smysl se vracet k tomu, co už tady během turnaje také zaznělo - že nechybělo moc a těch wimbledonských titulů mohlo být šest. A nemá ani smysl přemýšlet o tom, kde se zastaví moje cesta na US Open, může to být klidně v prvním kole příští rok. Ale samozřejmě - znamená to pro mě opravdu hodně a to tím spíš, že mě tak fantastickým způsobem pomohli diváci. Byli skvělí!"

Federer tak poděkoval ještě jednou na dálku publiku, které slavilo turnajový triumf s ním, jakoby vyhrál Američan. Nebo možná ještě víc. Mimochodem, celkově je to pro tohoto fenomenálního Švýcara třináctý titul. A podle toho, co řekl na kurtech těsně poté, co přebral pohár za vítězství a šek na půldruhého miliónu dolarů - zřejmě ne poslední:

"Na třináctce nechci skončit, to by mi nepřineslo štěstí" usmál se Federer a sklidil za to obrovský aplaus. Na US Open ukázal, že i když někteří pochybovali, tleskat se Federerovi bude i dál. A k šestapadesáti turnajovým triumfům budou asi přibývat další.

Mirko Vasič, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme