‚Ne válce.‘ Podpory od ruských sportovců Ukrajině na sociálních sítích přibývá, boxer Povětkin je ale proti

Kromě podpory Ukrajině zahraničními sportovci se začala proti válce vymezovat i řada ruských sportovců. Daniil Medveděv, Andrej Rubljov, Fedor Smolov nebo Garri Kasparov se ohradili proti násilí a činům prezidenta Vladimira Putina. Naopak bývalý boxer Alexandr Povětkin má na věc úplně odlišný názor, v záplavě solidarity je ale v menšině.

Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský boxer a příznivec Vladimira Putina Alexandr Povětkin

Ruský boxer a příznivec Vladimira Putina Alexandr Povětkin | Zdroj: Reuters

Proč někdejší elitní boxer podporuje Rusko navzdory invazi na Ukrajinu? Podle vlastních slov kvůli eskalujícímu nacismu v sousední zemi. 

„Bojovali jsme za pravdu celé roky, zatímco Slované byli v Donbasu vyhlazováni. Proto podporuji Putinovo rozhodnutí postavit se za obyčejné lidi a bojovat proti nacismu a parazitům nezávisle na tom, co jsou zač,“ napsal Povětkin na instagramu pod fotku, kde stojí před ruskou vlajkou.

‚Kamarádi tam bojují v maskáčích.‘ Krpálek kvůli invazi na Ukrajinu nepřevezme státní vyznamenání

Číst článek

Fotbalový útočník Petrohradu Arťom Dzjuba zase nesouhlasí s vylučováním ruských sportovců ze soutěží. 

„Válka je děsivá. Ale jsem šokován lidskou agresí a nenávistí. Jsem proti diskriminaci na základě národnosti. Jsem hrdý na to, že jsem Rus. A nechápu, proč musí sportovci trpět,“ zlobil se Dzjuba na sociálních sítích.

V záplavě podpory z ruské strany jsou ale v menšině. Jako první sebral odvahu proti ruskému režimu jeden z nejuznávanějších fotbalistů sborné Fedor Smolov. Na svém profilu sdílel černý čtverec s popisem „Ne válce“. Napodobil ho hráč hokejové NHL Nikita Zadorov.

Proti ozbrojenému konfliktu vystoupil na tiskové konferenci i jeden z nejlepších hokejistů historie Alexandr Ovečkin, i když na dotaz, jestli stále podporuje ruského prezidenta Vladimira Putina, odpověděl neutrálně.

„Co se to děje? Žijeme ve 21. století!“ naléhala na sociálních sítích dvojnásobná mistryně Evropy v biatlonu Ruska Larisa Kuklinová.

Legenda šachu Garri Kasparov se snažil Putinovy činy vysvětlit v podrobném vláknu na twitteru, které nasbíralo desítky tisíc lajků. „Snažit se ho vysvětlovat jako záhadu je stejné jako snažit se vysvětlit, proč štír bodne žábu ve staré perské pohádce. Je to jeho přirozenost.“

Podpora z tenisu

Největší solidaritu ale projevili ruští tenisté. Vlnu odstartoval po čtvrtfinále mexického turnaje Daniil Medveděv, který zkritizoval probíhající válku. Svá slova doplnil na instagramu, kde apeloval hlavně na bezpečnou budoucnost dětí.

Gesto přišlo i od jeho reprezentačního kolegy Andreje Rubljova v Dubaji.

Nebála se ani Anastasija Pavljučenkovová. „Mám obavy, stejně jako moji přátelé a rodina. Ale nemám strach vyjádřit jasně svůj názor. Jsme proti válce a násilí, osobní zájmy nebo politické kroky nemohou omlouvat násilí,“ uvedla na twitteru.

apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme