0:6, 0:6 a konec kariéry. Bývalá světová čtyřka Dateová se loučila s velkým tenisem

Porážkou bez jediného uhraného gamu uzavřela japonská tenistka Kimiko Dateová v 46 letech bohatou kariéru. V úvodním kole na turnaji v Tokiu nestačila na čtyřiadvacetiletou Srbku Aleksandru Krunićovou, s domácími fanoušky se ale loučila při slavnostním ceremoniálu s úsměvem, kterým jen občas probleskly slzy.

Tento článek je více než rok starý.

Tokio Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kimiko Dateová se ve 46 letech rozloučila s kariérou

Kimiko Dateová se ve 46 letech rozloučila s kariérou | Foto: Issei Kato | Zdroj: Reuters

„Na Tokio mám úžasné vzpomínky," řekla na kurtu Dateová, jež na Japan Open získala polovinu z osmi titulů na okruhu WTA. „Musím poděkovat za spoustu věcí. Tenis je nádherný sport, zvlášť ten ženský, a já si to na Tour moc užívala," dodala.

Hingisová má už 25 grandslamových titulů. Nedává rány, ale neskutečně čte hru, uznává Hradecká

Číst článek

Dateová byla na vrcholu v polovině devadesátých let. V listopadu 1995, necelý rok před prvním ukončením kariéry, vystoupala na čtvrté místo světového žebříčku za Steffi Grafovou, Monicu Selešovou a Arantxu Sánchezovou Vicariovou.

Zahrála si semifinále Wimbledonu, Roland Garros a Australian Open, na US Open byla dvakrát ve čtvrtfinále. Během pauzy se vdala za německého automobilového závodníka Michaela Krumma a na kurty se vrátila v sedmatřiceti letech v roce 2008.

Letos ale po sérii zdravotních problémů hrála už jen na dvou podnicích ITF a v minulém týdnu oznámila, že turnaj v Tokiu bude definitivní tečkou. V poslední době Dateovou trápily bolesti ramen a levého kolena, s nímž v dubnu 2016 podstoupila druhou operaci.

Aleksandra Krunićová ji za 50 minut porazila dvěma kanáry, ale u sítě se o svém o 22 let starší kolegyni poklonila a následoval krátký ceremoniál s úsměvy na obou stranách.

"Je to pro mne velká čest. Teď je to smutné, ale jsem si jistá, že můžeš být spokojená s tím, čeho jsi dosáhla, a těšit se na to, co máš před sebou," ocenila soupeřku Krunićová.

ČTK, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme