Wozniacká udolala Halepovou. Má první grandslamový titul i post světové jedničky

Dánská tenistka Caroline Wozniacká získala svůj první grandslamový titul. Ve finále Australian Open porazila Simonu Halepovou 7:6, 3:6 a 6:4. V novém vydání žebříčku WTA se navíc stane světovou jedničkou.

Tento článek je více než rok starý.

Melbourne Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Caroline Wozniacká vyhrála první grandslamový titul

Caroline Wozniacká vyhrála první grandslamový titul | Foto: Edgar Su | Zdroj: Reuters

Sedmadvacetiletá Wozniacká uspěla v grandslamovém finále na třetí pokus. V minulosti skončila pod vrcholem na US Open v letech 2009 a 2014.

Korda junior vyhrál Australian Open: Tlak je větší, tátu všichni znají, ale užíval jsem si to

Číst článek

„Těšila jsem se na tento moment celý život a teď je to splněný sen. Hlas se mi třese a je to opravdu přenádherný pocit,“ řekl Wozniacká s pohárem v náručí.

Wozniacká ukázala ve finále famózní obranu, založenou na neúnavném pohybu a výborném předvídání soupeřčiny hry. Ve třetím setu si za nepříznivého stavu 3:4 nechala ošetřit levé koleno, pak získala tři hry za sebou a po mečbolu si lehla na kurt.

Předtím běhala ze strany na stranu i dopředu při zkrácení hry a vracela jeden míč za druhým. Halepová neměla dost razantní údery, aby výměny ukončovala.

V prvním setu vedla Wozniacká 3:0 a 5:3, ale set nedopodávala. V tie-breaku ale byla agresivnější, především z bekhendu, a získala ho poměrem 7:2. Ve vyrovnané druhé sadě rozhodla Halepová brejkem na 5:3 a vynutila si prodloužení.

V rozhodujícím setu si finalistky třikrát vyměnily servis. Wozniacká nejdříve vedla 2:0 a 3:1, pak prohrávala 3:4. O tři hry později si po další výměně, při které vyběhala skoro ztracené míče, vypracovala první mečbol. Ten vzápětí využila, protože Halepová poslala míč do sítě.

„Simono, promiň, že jsi dnes nevyhrála. Předváděla jsi skvělý tenis, bojovala, ale máš před sebou ještě moře zápasů, ve kterých uspěješ,“ řekla Wozniacká.

Čtvrtfinálová přemožitelka Karolíny Plíškové Halepová musí dál na grandslamový vavřín čekat. Finále prohrála na French Open loni i v roce 2014. "Do třetice jsem neuspěla, ale snad to vyjde na čtvrtý pokus," řekla Halepová.

Grandslamový vavřín získala Wozniacká až při 43. startu na turnajích velké čtyřky. Více účastí k triumfu potřebovaly jen Italka Flavia Pennettaová (49), Francouzka Marion Bartoliová (47) a loni zesnulá česká šampionka Jana Novotná (45).

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 55 milionů australských dolarů):
Ženy:
Dvouhra - finále:
Wozniacká (2-Dán.) - Halepová (1-Rum.) 7:6 (7:2), 3:6, 6:4.

Junioři:
Dvouhra - finále:
Korda (7-USA) - Čun Sin Ceng (6-Tchaj-wan) 7:6 (8:6), 6:4.

Juniorky:
Dvouhra - finále:
Liang En-šuo (2-Tchaj-wan) - Burelová (Fr.) 6:3, 6:4.

čtk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme