Rybakinová si poprvé zahraje finále Australian Open, postaví se v něm Sabalenkové

Kazaška Jelena Rybakinová porazila Viktorii Azarenkovou 7:6, 6:3 a stala poprvé finalistkou tenisového Australian Open. Třiadvacetiletá vítězka loňského Wimbledonu se utká o druhý grandslamový titul v kariéře s další Běloruskou Arynou Sabalenkovou. Ta zdolala Magdu Linetteovou z Polska 7:6, 6:2. Pro čtyřiadvacetiletou tenisku půjde o první grandslamové finále v kariéře.

Tento článek je více než rok starý.

Melbourne (Aktualizováno: 13:50 26. 1. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jelena Rybakinová

Jelena Rybakinová | Foto: Jaimi Joy | Zdroj: Reuters

Turnajová dvaadvacítka Rybakinová si znovu vylepšila v Melbourne osobní maximum, dosud tam byla nejdál před třemi lety ve 3. kole. Během letošního ročníku vyřadila také Američanku Danielle Collinsovou, Lotyšku Jelenu Ostapenkovou či světovou jedničku Igu Światekovou z Polska.

V semifinále si proti Azarenkové pomohla devíti esy, celkem jich na turnaji zaznamenala už 38. Třiatřicetiletá Azarenková doplatila na 27 nevynucených chyb a přišla o možnost navázat v Austrálii na triumfy z let 2012 a 2013.

Rybakinová přišla v utkání jako první o servis, díky dvěma brejkům ale vývoj otočila a vedla 5:3. Závěr první sady si ale zkomplikovala. Promarnila při podání setbol a za stavu 5:5 čelila stavu 0:40. Světová pětadvacítka nicméně důležité momenty ustála a set získala ve zkrácené hře (7:4).

Ve druhém setu se Rybakinová nadále spoléhala na podání, které dosahovalo rychlosti až 189 kilometrů za hodinu. Naopak Azarenková začala výrazně chybovat a po dvou ztracených servisech prohrávala 2:5.

Pořadatelé Australian Open nechali vyvést z areálu fanoušky s vlajkou Putina. Fotil se s ní i otec Djokoviće

Číst článek

Rybakinová ani tentokrát nedokázala rozhodnout při vlastním podání, vzápětí ale soupeřku potřetí „brejkla“ a mohla začít slavit premiérový postup do finále Australian Open.

Postup Sabalenkové

Světová pětka vyřadila čtvrtfinálovou přemožitelku Karolíny Plíškové za hodinu a 35 minut. 

Čtyřiadvacetiletá Sabalenková vyhrála letos i podesáté bez ztráty setu. Před Australian Open triumfovala na turnaji v Adelaide, kde porazila ve finále Lindu Noskovou. Nasazená pětka Sabalenková prolomila na Grand Slamech sérii tří semifinálových nezdarů, předtím neuspěla dvakrát na US Open a jednou ve Wimbledonu.

Sabalenková sice ztratila v úvodu servis, ve čtvrté hře ale Polce brejk oplatila. Obě hráčky si poté držely podání do zkrácené hry, kde v ní Běloruska získala prvních šest míčků a zvítězila 7:1. Sabalenková ovládla devátý z posledních deseti tie-breaků.

Ve druhém setu už favorizovaná Běloruska dominovala. Od stavu 1:1 získala čtyři hry po sobě, a ač nevyužila v sedmém gamu při soupeřčině podání tři mečboly, vzápětí při vlastním servisu nezaváhala. V duelu zaznamenala 33 vítězných úderů, Linetteová jich zahrála jen devět.

O šest let starší Linetteová zaznamenala i přes semifinálový neúspěch nejlepší grandslamový výsledek v kariéře.

Australian Open: Dvouhra - semifinále:

Rybakinová (22-Kaz.) - Azarenková (24-Běl.) 7:6 (7:4), 6:3.
Sabalenková (5-Běl.) - Linetteová (Pol.) 7:6 (7:1), 6:2.

bac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme