Karolína Plíšková na Australian Open hladce vyhrála, do druhého kola jdou i Muchová, Krejčíková a Macháč

Karolína Plíšková vstoupila do Australian Open jednoznačnou výhrou. Za 51 minut porazila Italku Jasmine Paoliniovou 6:0, 6:2. Dál jdou i Karolína Muchová a Barbora Krejčíková, takže ve druhém kole má český tenis pět hráček. Při melbournské premiéře postoupil také Tomáš Macháč, jehož španělský soupeř Mario Vilella ve čtvrtém setu vzdal. Marie Bouzková, Barbora Strýcová i Kristýna Plíšková se s prvním grandslamovým turnajem sezony už rozloučily.

Tento článek je více než rok starý.

Od zpravodaje z místa Melbourne (Aktualizováno: 12:42 9. 2. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karolína Plíšková na Australian Open.

Karolína Plíšková na Australian Open. | Foto: Hannah Mckay | Zdroj: Reuters

Karolína Plíšková strávila na rozpáleném kurtu jen minimum času. V prvním setu soupeřce z konce první světové stovky nadělila kanára. Podobně začala i druhý set a Italka získala první bod až v celkově devátém gamu. Jinak ji ale česká tenistka prakticky nepustila k síti. Zužitkovala hned první mečbol a jako třetí Češka postoupila do druhého kola.

Siniaková na Australian Open vypadla. Vondroušovou těšilo, že zvládla třísetovou bitvu a postoupila

Číst článek

„Zatím to vypadá dobře, zápas byl pod kontrolou i výsledek byl hodně jednoznačný. Měla jsem z toho dobrý pocit, byla jsem agresivní, chodila jsem do toho, švihala jsem. Bylo to z mé strany dobré, možná tam byl game nebo dva ve druhém setu trochu horší, docela tam i foukalo. Zase na 12:0 tady není nikdo, myslím, že to byl dobrý začátek,“ zhodnotila zápas pro Radiožurnál Plíšková.

Muchová zdolala někdejší vítězku French Open Jelenu Ostapenkovou z Lotyšska 7:5, 6:2. Hned v úvodu prorazila soupeřčino podání, ale ta jí to v deváté hře vrátila.

Servis pak nebyl pro nikoho velkou výhodou, obě hráčky se navíc často dopouštěly nevynucených chyb, ale česká tenistka set přece jen dotáhla do vítězného konce. Ve druhém se situace téměř přesně opakovala, jen převaha Muchové byla zřetelnější. Za hodinu a čtyřicet minut slavila postup.

Muchová přiznala, že se na zápas s Ostapenkovou mentálně dopředu připravovala. Takže se teď nenechala rozhodit nevyzpytatelným stylem, pokřiky na kurtu a podobně. „Je to těžká soupeřka, vyspí se a může porazit kohokoli. Dnes byly na kurtě trochu těžší podmínky, foukalo, byly tam stíny... byl to těžký zápas, ale jsem ráda, že jsem ho zvládla,“ uvedla.

Krásný výsledek pro @Karolina Muchova a výborný úvod i pro @Karolina Pliskova viděl jsem jeden trénink o víkendu a tak "čistě" hrál tady zatím málokdo. 👍🇨🇿

08:45 – 09. 02. 2021

22

Nejdelší zápas z české šestice sehrála Krejčíková. Na kurtu byla téměř dvě a půl hodiny, než Číňanku Čeng Saj-saj udolala 6:3, 2:6 a 6:2. První set Krejčíková vyhrála, ve druhém ale měla zdravotní problémy a nechala se ošetřovat.

Přetahovaná o pátý bod při servisu české hráčky pak trvala třináct minut, než ho po 19 výměnách ukořistila Číňanka a set dotáhla do vítězného konce. V tom rozhodujícím se ale Krejčíková znovu vzchopila, využila pátý mečbol a potvrdila, že ani současné 59. místo na žebříčku nemusí být jejím životním maximem.

„Bylo to těžké, trápilo mě asi úplně všechno. Sáhla jsem si na hodně velké dno, ale jsem ráda, že jsem to dokázala zvládnout, že jsem v sobě našla ještě nějakou energii a mentální sílu. Po zápase jsme se shodli, že jsem špatně načasovala jídlo, měla jsem ho moc brzo a už jsem pak přestávala mít energii. Také to teplo... byla jsem víceméně 14 dní na pokoji a minulý týden tak teplo nebylo. Prostě se to sešlo všechno dohromady,“ vysvětlovala Krejčíková.

Tak tohle bylo hodně vybojované, několik ošetření, ledy na krku. Dobře @Barbora Krejcikova 👍👊

09:07 – 09. 02. 2021

42

Dvacetiletý Macháč při premiéře na Australian Open prošel do druhého kola po soupeřově skreči. V souboji kvalifikantů v tu chvíli vedl nad Vilellou 6:7, 7:5, 6:0 a 3:0. Zápas hráčů z konce druhé stovky žebříčku se zlomil v třetí sadě, zranění limitovalo Španěla při úderech.

„Byl jsem rád za rozlosování, protože soupeř byl také v těžké karanténě, takže to bylo o tom, kdo to zvládne lépe psychicky. Byl to náročný zápas, těžké podmínky, na kurtu byly stíny, občas fouklo. Těžký zápas, hodně si cením, že jsem ho zvládl. S loňským French Open se to nedá vůbec srovnat, v Paříži jsem vyloženě cítil, že to je grandslam, tady je to jiné, náročné. Jsem tady a tři neděle se tu skoro nic nedělo,“ popisoval Macháč.

Bouzková, která je ve světovém žebříčku na 50. místě, na centrálním dvorci dvě hodiny vzdorovala turnajové pětce Elině Svitolinové z Ukrajiny a prohrála až po velké bitvě 3:6, 6:7.

V prvním setu zaváhala při svém podání jen ve čtvrtém gamu, který prohrála čistou hrou. Druhý set byl ještě vyrovnanější, plný přetahování o každý bod. Za stavu 5:4 měla Češka dokonce setbol, Svitolinová ho ale odvrátila a v tie-breaku proměnila druhý mečbol v postup do druhého kola.

„V těch rozhodujících míčích jsou to pro mě hlavně zkušenosti. Bylo těžké najít balanc mezi agresivitou a tím, abych nedělala nevynucené chyby. Tie-break byl dobrý, šla jsem si za míči a nechtěla jsem je jenom vracet, ale je pravda, že se mi poslední dobou tie-breaky nedaří, ale lepším se a jsem pozitivní, že ho příště vyhraju,“ řekla po zápase Bouzková Radiožurnálu.

Škoda, Marie Bouzková měla i o jeden winner víc, víc šancí, ale velké body uhrávala spíš soupeřka. Ostatně poslední tiebreak vyhrála Marie před rokem. Ale to přijde. Úplně vyrovnaný zápas s no5, před tím s no1, určitě se dočká.

05:05 – 09. 02. 2021

1 35

Strýcová se v Melbourne dostala třikrát až do čtvrtého kola, ale teď už potřetí po sobě skončila hned v úvodu. V souboji dvou hráček, které patří na okruhu k nejzkušenějším, měla Ruska Světlana Kuzněcovová navrch hlavně díky jistějšímu podání. Svůj servis ani jednou neztratila, zatímco Strýcová výhodu nevyužila v každém setu dvakrát. Nezužitkovala ani jeden ze šesti brejkbolů a po 86 minutách letošní účinkování v Melbourne ukončila.

„Musím říct, že jsem byla taková všelijaká. Je to devátý den, co jsem venku z karantény. Vůbec jsem si na to nezvykla, ale nemůžu si na to stěžovat, protože jsem hrála proti soupeřce, která měla podmínky v podstatě stejné. Já jsem toho ale v těch devíti dnech natrénovala dost málo, tahala mě noha, takže jsem trénovala třeba jen hodinu denně. Zdálo se mi, že jsem na kurtu pomalá, všude jsem byla pozdě, což je se Světlanou špatně,“ řekla Strýcová.

S řadou opatření, ale i fanoušky. Na Australian Open se během prvního dne dostalo téměř 18 tisíc diváků

Číst článek

Kristýna Plíšková sehrála s britskou tenistkou Heather Watsonovou dramatický zápas, v němž v obou setech rozhodovala až zkrácená hra. Ve druhé sadě začala Češka lépe, ale vedení 3:0 neudržela. V závěru usnadnila soupeřce cestu k vítězství dvojchybou a Watsonová, která ji tady vyřadila v prvním kole i loni, využila hned první mečbol.

„Výsledek je těsný, šancí tam pár bylo, hlavně ve druhém setu. Ten jsem měla myslím vyhrát, měla jsem brejk a 40:0, to je škoda. Co k tomu říct, nechala jsem tam všechno, s tím jsem spokojená,“ zhodnotila zápas Plíšková. Zajímavostí je, že nevyhrála od chvíle, kdy po minulé sezoně vyměnila po konci smlouvy značku oblečení.

Azarenková, Nadal, Bartyová

Už po prvním zápase se s turnajem rozloučila bývalá světová jednička a turnajová dvanáctka Viktoria Azarenková z Běloruska. Jednatřicetiletá tenistka, která v minulosti na Australian Open získala dva tituly, podlehla Američance Jessice Pegulaové 5:7, 4:6.

Azarenková přitom bez problémů vedla 5:2, ale následujících pět her vyhrála její soupeřka, která je na 62. místě světového žebříčku. Ve druhém setu se Běloruska za stavu 2:4 nechala ošetřovat, měla viditelně problémy s dýcháním. Po pauze se jí ještě podařilo srovnat na 4:4, ale to bylo z její strany všechno. Pegulaová při svém debutu na Australian Open zakončila zápas esem.

‚Doba pokročila.‘ Outy na Australian Open bude i kvůli koronaviru místo rozhodčích hlídat technologie

Číst článek

Azarenková si postěžovala, že její výkon poznamenala dvoutýdenní karanténa na hotelovém pokoji kvůli pozitivnímu testu na koronavirus cestujícího na palubě charterového letu do Austrálie.

V soutěži mužů bez problémů do druhého kola prošel druhý hráč světa Rafael Nadal. Španělský vítěz turnaje z roku 2009 si navzdory problémům se zády poradil 6:3, 6:4 a 6:1 s Laslem Djerem ze Srbska. Dalším soupeřem dvacetinásobného grandslamového vítěze bude Srb Viktor Troicki, nebo Američan Michael Mmoh.

Úvodní kolo zvládla i obhájkyně titulu Sofia Keninová. Americká tenistka a čtvrtá nasazená hráčka si poradila 7:5 a 6:4 s domácí Maddison Inglisovou.

Ve velkém stylu prošla do druhého kola také světová jednička Ashleigh Bartyová. Loňská semifinalistka, která usiluje o to být první domácí vítězkou Australian Open od roku 1978, si za 44 minut poradila dvakrát 6:0 s Dankou Kovinićivou z Černé Hory. Soupeřce dovolila získat pouhých deset fiftýnů.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 80 milionů australských dolarů):

Muži:
Dvouhra - 1. kolo:
Nadal (2-Šp.) - Djere (Srb.) 6:3, 6:4, 6:1, Medveděv (4-Rus.) - Pospisil (Kan.) 6:2, 6:2, 6:4, Albot (Mold.) - Bautista (12-Šp.) 6:7 (1:7), 6:0, 6:4, 7:6 (7:5) , Popyrin (Austr.) - Goffin (13-Belg.) 3:6, 6:4, 6:7 (4:7), 7:6 (8:6), 6:3, Chačanov (19-Rus.) - Vukic (Austr.) 6:3, 6:7 (4:7), 7:6 (7:2), 6:4, Krajinovič (28-Srb.) - Haase (Niz.) 7:6 (7:4), 6:3, 4:6, 6:2, Sonego (31-It.) - Querrey (USA) 7:5, 6:4, 6:4, Cuevas (Urug.) - Seppi (It.) 6:4, 4:6, 6:2, 6:2, Andújar (Šp.) - Halys (Fr.) 6:4, 7:5 7:5, Berankis (Lit.) - Nagal (Ind.) 6:2, 7:5, 6:3, Caruso (It.) - Laaksonen (Švýc.) 6:2, 6:4, 6:3, Rubljov (7-Rus.) - Hanfmann (Něm.) 6:3, 6:3, 6:4, Čorič (22-Chorv.) - Pella (Arg.) 6:3, 7:6 (7:5), 7:5, M. Ymer (Švéd.) - Hurkacz (26-Pol.) 3:6, 6:3, 3:6, 7:5, 6:3, Harris (JAR) - Torpegaard (Dán.) 4:6, 6:3, 6:2, 6:2, McDonald (USA) - Cecchinato (It.) 3:6, 6:3, 6:2, 6:2, O'Connell (Austr.) - Struff (Něm.) 7:6 (7:2), 7:6 (7:5), 6:1, Monteiro (Braz.) - Martin (SR) 7:6 (8:6), 6:1, 6:2, Alcaraz (Šp.) - Van de Zandschulp (Niz.) 6:1, 6:4, 6:4, De Minaur (21-Austr.) - Sandgren (USA) 7:5, 6:1, 6:1, F. López (Šp.) - Tu (Austr.) 6:7 (1:7), 6:4, 7:6 (7:4), 6:4, Paul (USA) - Basilašvili (Gruz.) 6:4, 7:6 (7:0), 6:4, Macháč (ČR) - Vilella (Šp.) 6:7 (5:7), 7:5, 6:0, 3:0 skreč, Fognini (16-It.) - Herbert (Fr.) 6:4, 6:2, 6:3, Ruud (24-Nor.) - Thompson (Austr.) 6:3, 6:3, 2:1 skreč, Carballés (Šp.) - Balázs (Maď.) 7:5, 3:6, 6:2, 6:3, Mmoh (USA) - Troicki (Srb.) 7:6 (7:3), 6:7 (3:7), 3:6, 7:6 (7:3), 7:5.

Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:
Svitolinová (5-Ukr.) - Bouzková (ČR) 6:3, 7:6 (7:5), Watsonová (Brit.) - Kristýna Plíšková (ČR) 7:6 (7:4), 7:6 (7:3), Kuzněcovová (Rus.) - Strýcová (ČR) 6:2, 6:2, Keninová (4-USA) - Inglisová (Austr.) 7:5, 6:4, Karolína Plíšková (6-ČR) - Paoliniová (It.) 6:0, 6:2, Vekičová (28-Chorv.) - Wang Ja-fan (Čína) 4:6, 6:3, 6:4, Šarífová (Eg.) - Paquetová (Fr.) 7:5, 7:5, Bencicová (11-Švýc.) - Davisová (USA) 6:3, 4:6, 6:1, Pegulaová (USA) - Azarenová (12-Běl.) 7:5, 6:4, Muguruzaová (14-Šp.) - Gasparjanová (Rus.) 6:4, 6:0, Mertensová (18-Belg.) - Fernandezová (Kan.) 6:1, 6:3, Bradyová (22-USA) - Bolsovová (Šp.) 6:1, 6:3, Alexandrovová (29-Rus.) - Trevisanová (It.) 6:3, 6:4, Liová (USA) - Čang Šuaj (31-Čína) 6:2, 6:0, N. Hibinová (Jap.) - Sharmaová (Austr.) 2:6, 6:3, 7:5, Podoroská (Arg.) - McHaleová (USA) 6:4, 6:4, Samsonovová (Rus.) - Badosaová (Šp.) 6:7 (7:4), 7:6 (7:4), 7:5, Kanepiová (Est.) - Sevastovová (Lot.) 6:3, 6:1, Ču Lin (Čína) - Osuigweová (USA) 6:1, 6:1, Brengleová (USA) - Rodionovová (Austr.) 6:1, 6:2, Gauffová (USA) - Teichmannová (Švýc.) 6:3, 6:2, Mladenovicová (Fr.) - Sakkariová (20-Řec.) 6:2, 0:6, 6:3, Muchová (25-ČR) - Ostapenková (Lot.) 7:5, 6:2, Krejčíková (ČR) - Čeng Saj-Saj (Čína) 6:3, 2:6, 6:2, Kontaveitová (21-Est.) - Sasnovičová (Běl.) 7:5, 6:2, Collinsová (USA) - Bogdanová (Rum.) 6:3, 6:1, Bartyová (1-Austr.) - Koviničová (Č. Hora) 6:0, 6:0, Putincevová (26-Kaz.) - Stephensová (USA) 4:6, 6:2, 6:3, Barthelová (Něm.) - Cocciarettová (It.) 3:6, 6:4, 6:4, Stosurová - Aiavaová (obě Austr.) 6:4, 6:4.

Jaroslav Plašil, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme