Djoković slaví osmý titul z tenisového Australian Open. Thiema udolal v pětisetové bitvě

Srbský tenista Novak Djoković obhájil titul na Australian Open. Ve finále plném obratů zvítězil nad Rakušanem Dominicem Thiemem v pětisetové bitvě 6:4, 4:6, 2:6, 6:3 a 6:4 a připsal si v Melbourne rekordní osmé prvenství. Dvaatřicetiletý hráč se vrátí na první místo žebříčku ATP před Španěla Rafaela Nadala.

Tento článek je více než rok starý.

Melbourne (Aktualizováno: 15:21 2. 2. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novak Djokovič slaví titul z Australian Open

Novak Djokovič slaví titul z Australian Open | Zdroj: Reuters

Djoković si vítězstvím v Melbourne vydělal v přepočtu téměř 63 milionů korun. Do své bohaté sbírky přidal rodák z Bělehradu 17. grandslamový titul a na rekordmana Švýcara Rogera Federera mu schází už jen tři prvenství.

Krejčíkové pomáhají i myšlenky na zesnulou Novotnou, v Melbourne ji napodobila

Číst článek

Thiem neuspěl ani ve třetím grandslamovém finále v kariéře, předchozí dvě prohrál na antukovém Roland Garros. Šestadvacetiletý hráč nevyužil šanci posunout se na třetí místo žebříčku a stát se teprve druhým rakouským tenistou po Thomasi Musterovi, který by ovládl dvouhru na některém z turnajů velké čtyřky.

Djoković cestou do finále ztratil pouze jediný set v úvodním kole a v semifinále hladce přehrál Federera 3:0. Souboj s Thiemem, který ve čtvrtfinále vyřadil Nadala, ho ale stál mnohem více sil. Rakušan vyhrál tři z minulých čtyř vzájemných zápasů včetně posledních dvou a favorita trápil i tentokrát.

První sadě kraloval Srb a po dvou brejcích zvítězil 6:4. V dalším průběhu však postupně získával navrch Thiem. Djoković v druhém setu za stavu 3:4 ještě prolomil soupeřovo podání a srovnal na 4:4, hned v následujícím gamu si ale servis znovu prohrál.

Počet grandslamových titulů

  • Roger Federer 20
  • Rafael Nadal 19
  • Novak Djokovič 17
  • Pete Sampras 14
  • Roy Emerson 12

Srbský favorit působil stále unavenějším dojmem, rozčiloval se a rozptyloval se i hádkami s umpirovým rozhodčím. Rakušan dominoval i v úvodu třetího setu, za chvíli vedl 4:0 a nejjasnější sadu finále bez větších potíže dotáhl do vítězného konce.

Djoković se zdál fyzicky i psychicky vyčerpaný, ale pak se obdivuhodně zvedl. Začal hrát mnohem soustředěněji a pečlivěji a výrazně zlepšil pohyb. Za stavu 4:3 získal po soupeřových chybách brejk a poslal finále prvního grandslamu sezony do páté sady.

I v ní už měl zkušenější Srb znatelnou převahu. Ve třetím gamu získal Thiemovo podání a v následující hře odvrátil dva brejkboly. I když pak sám další šanci na prolomení soupeřova servisu nevyužil, v zápase už s přehledem dokráčel k výhře. Proměnil hned první mečbol.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 71 milionů australských dolarů):
Muži:
Dvouhra - finále:
Djoković (2-Srb.) - Thiem (5-Rak.) 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4.

Čtyřhra - finále:
Ram, Salisbury (11-USA/Brit.) - Purcell, Saville (Austr.) 6:4, 6:2.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme