Bartyová si finále Australian Open nezahraje, o titul se utkají Keninová s Muguruzaovou

Světová tenisová jednička Ashleigh Bartyová domácí grandslam Australian Open nevyhraje. Čtvrtfinálová přemožitelka Petry Kvitové dnes v semifinále v Melbourne prohrála 6:7 a 5:7 se Sofií Keninovou. Americká tenistka zvládla lépe koncovky obou setů a ve svém prvním grandslamovém finále se utká se Španělkou Garbiňe Muguruzaovou, která stejným skóre 7:6 a 7:5 porazila turnajovou čtyřku Simonu Halepovou.

Tento článek je více než rok starý.

Melbourne (Aktualizováno: 9:56 30. 1. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ashleigh Bartyová.

Bartyová se do semifinále dvouhry na Australian Open dostala jako první domácí hráčka od roku 1984 (ilustrační foto). | Foto: Carl Recine | Zdroj: Reuters

Bartyová se do semifinále dvouhry na Australian Open dostala jako první domácí hráčka od roku 1984. Poslední domácí šampionkou byla Chris O'Neilová před 42 lety a Bartyová na její úspěch nenavázala.

‚Peníze by měly sloužit dobrým věcem.‘ Zverev celou odměnu za případný triumf věnuje Austrálii

Číst článek

V tie-breaku první sady vedla 6:4, ale ani jeden setbol nevyužila a sadu ztratila. Ve druhém setu rychlým brejkem odskočila na 3:1 a za stavu 5:4 a 40:15 měla při vlastním servisu další dva setboly, ale znovu neuspěla a nakonec prohrála 5:7.

Senzační semifinálová výhra jednadvacetileté turnajové čtrnáctky Keninové potvrdila, že prožívá životní grandslam. Ve finále velkého turnaje je totiž vůbec poprvé v kariéře. Dosavadním maximem moskevské rodačky bylo osmifinále loňského Roland Garros.

Keninová po postupu složila Bartyové poklonu. „Je to strašně těžká soupeřka, hraje opravdu úžasně a věděla jsem, že musím najít způsob, jak vyhrát. Přišla s pár fakt skvělými údery, není světovou jedničkou jen tak. Takže jsem za tohle hrozně vděčná,“ řekla.

Jednadvacetiletá turnajová čtrnáctka Keninová prožívá životní grandslam. Dosavadním maximem moskevské rodačky bylo osmifinále loňského Roland Garros. Je nejmladší finalistkou Australian Open od roku 2008, kdy dvacetiletá Maria Šarapovová z Ruska porazila v boji o titul ještě o pár měsíců mladší Anu Ivanovičovou ze Srbska.

Americko-španělské finále

Ve finále čeká Keninovou protřelejší soupeřka, Muguruzaová už dvě grandslamové trofeje získala. Australian Open ale ani jedna z finalistek nevyhrála, takže úvodní grandslam sezony bude mít novou šampionku.

Šestadvacetiletá Muguruzaová pod vedením staronové trenérky Conchity Martínezové, která loni vedla Češku Karolínu Plíškovou, navázala na výborné výkony z předchozích zápasů. V prvním setu vedla 5:3, ale náskok neudržela. V koncovce měla Halepová čtyři setboly, ale ani jeden nevyužila a zkrácenou hru nakonec vyhrála 10:8 Španělka.

Rumunská tenistka byla ve druhé sadě blízko vyrovnání, protože za stavu 5:4 podávala na zisk setu. Podobně jako Bartyová ale neuspěla a sadu ztratila v poměru 5:7. „Nemyslela jsem si, že jsem dole. Říkala jsem si: ‚Makej dál a šance přijde.‘ Takže jsem se držela a bojovala ze všech sil,“ řekla Muguruzaová na kurtu.

Do finále některého ze čtyř největších turnajů postoupila poprvé od Wimbledonu 2017, kde získala druhý grandslamový titul. „Jsem nadšená, že jsem ve finále, byla to dlouhá cesta. V sobotu mám ještě jeden zápas,“ poznamenala. S Keninovou na okruhu WTA zatím odehrála jen jedno utkání, vloni v září v Pekingu prohrála.

Jsme zkušenější a více si rozumíme, zná Strýcová důvody úspěšné spolupráce se Sie Su-wej

Číst článek

Krejčíková v semifinále mixu

Turnaj pokračoval také ve smíšené čtyřhře. Do semifinále mixu postoupila česká tenistka Barbora Krejčíková. Loňská vítězka spolu s letošním partnerem Nikolou Mektićem z Chorvatska porazila ve čtvrtfinále úvodního grandslamu roku 6:0 a 6:2 ukrajinsko-indický pár Naďa Kičenoková, Rohan Bopanna.

Krejčíková loni v Melbourne triumfovala s Američanem Rajeevem Ramem. V úspěšném tažení pokračuje i letos, s Mektićem ve čtvrtfinále potřebovali na postup jen 47 minut.

Letos hrála Krejčíková na Australian Open i semifinále ženské čtyřhry, v němž společně s Kateřinou Siniakovou prohrály s Barborou Strýcovou a její tchajwanskou partnerkou Sie Šu-wej, a také kvalifikaci v singlu. Je tak možná nejvytíženější tenistkou turnaje.

Hodně povedený grandslanový turnaj pro @B_Krejcikova
- poprvé ve 2R hlavní singlu,
- semi deblu,
- minimálně semi mixu
hodně štěstí i dál:)

04:15 – 30. 01. 2020

24

jpa, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme