Krejčíková si na Roland Garros zahraje o titul, životní výhru věnovala bývalé trenérce Novotné

Tenistka Barbora Krejčíková si poprvé v kariéře zahraje finále slavného pařížského grandslamu. V semifinále turnaje udolala Řekyni Mariu Sakkariovou po třech setech 7:5, 4:6 a 9:7. Souboj trval tři hodiny a osmnáct minut. V pozápasovém rozhovoru na kurtu zavzpomínala na svoji někdejší trenérku a bývalou vynikající tenistku Janu Novotnou.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž (Aktualizováno: 21:52 10. 6. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V sobotním finále se pětadvacetiletá Krejčíková utká s Anastasií Pavljučenkovovou. Ruska porazila Tamaru Zidanšekovou ze Slovinska 7:5 a 6:3.

Semifinále Roland Garros jsme sledovali ONLINE

Číst článek

Krejčíková se stejně jako ve čtvrtfinále pomaleji rozjížděla. V prvním setu prohrávala 1:3 a při svém podání 15:40. Pomohly jí ale dvě lehké chyby soupeřky, udržela si servis a zaťala pěst. Od té doby byla ve výměnách stabilnější.

Otočila na 5:3, jenže pak vypadla z rytmu, prohrála osm míčů v řadě a rázem bylo srovnáno. Opět ale Krejčíková ukázala vnitřní sílu. Čistou hrou si podržela podání na 6:5 a jistou hrou od základní čáry vybojovala brejk a zároveň úvodní set.

Vyrovnání Sakkariové

Ve druhém setu byla Krejčíková pod tlakem Sakkariové. Příliš chybovala, ztrácela 0:4 a o sadu přišla. Před třetím setem se odešla převléknout do šatny a začala čistou hrou. Dobrý pohyb Sakkariové nutil Krejčíkovu hrát míče blíž k lajnám a víc chybovat, a přesně tak přišla o podání na 1:2.

Češka pak bojovala, snažila se hrát chytře, střídala rychlé míče s volnějšími, s čopy a vysokými balony k základní čáře, které Sakkariová těžko zpracovávala.

Za stavu 3:5 ale čelila mečbolu. Odvážně naběhla k síti a poslala míč mimo dosah soupeřky. O hru později Krejčíková uspěla při třetím brejkbolu a srovnala na 5:5. Za stavu 7:6 mohla Krejčíková zápas ukončit, vedla 40:15, ale při prvním mečbolu chybovala a druhý si Sakkariová uhrála. K třetímu Češce pomohlo „prasátko“ po returnu, ale soupeřka dala eso.

Chyba rozhodčího

Za stavu 8:7 Krejčíková předvedla skvělou obranu, vrátila těžký bekhend a poté měla po dvojchybě čtvrtý mečbol. Následně lajnový rozhodčí ohlásil aut, ten však hlavní rozhodčí Pierre Bacchi opravil, což se Krejčíkové pochopitelně nelíbilo.

Vzápětí se ukázalo, že se česká tenistka zlobila oprávněně. Britský tenista Andy Murray na svém twitterovém účtu dokonce chybu sudího označil za „brutální selhání“.

That is an absolutely brutal error from the umpire 😬

20:33 – 10. 06. 2021

189 3294

Výměna se opakovala a Sakkariová dala nechytatelný bekhend. Jenže Krejčíková si vynutila pátý mečbol a při něm poslala vítězný úder. Její radost už nic nepřekazilo.

Krejčíková je třetí českou finalistkou French Open od roku 2015. Před šesti lety hrála o titul v Paříži Lucie Šafářová a předloni Markéta Vondroušová.

Jedinou českou vítězkou dvouhry French Open je Hana Mandlíková z roku 1981. Martina Navrátilová uspěla dvakrát, ale v letech 1982 a 1984 pod vlajkou USA.

Vzkaz do nebes

V pozápasovém rozhovoru na kurtu poděkovala Krejčíková svému trenérovi Aleši Kartusovi, Janu Kodešovi a Martině Navrátilové za podporu. Následně pak nezapomněla zmínit také bývalou trenérku a vynikající tenistku Janu Novotnou, která v roce 2017 podlehla rakovině.

„Slzy tam byly. Jak jsme slezly z toho kurtu, zápas byl dlouhý a emoce tam byly, takže jsme si s trenérem pobrečeli oba dva. Je to fajn, že se to tak hezky sešlo a památku si domů odvezu, ať už to bude talíř, nebo pohár. Pro mě je všechno splněno, budu se snažit makat a doufám, že to třeba vyjde na ten pohár, bylo by to pěkný,“ vyprávěla Krejčíková Radiožurnálu, co si řekla po zápase s trenérem.

Krejčíková věnovala výhru své bývalé trenérce Janě Novotné:

mim, jpa, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme