Česká čtyřhra má ve světě zvuk. Strýcová a junioři navázali na úspěchy z minulých let

Tenistka Barbora Strýcová má za sebou nejlepší turnaj kariéry. Ve Wimbledonu postoupila do semifinále dvouhry a společně se Sie Šu-wej z Tchajwanu ovládla čtyřhru. Triumf si připsali i junioři Jiří Lehečka s Jonášem Forejtkem a navázali tak na tradici českých deblových úspěchů z posledních let.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barbora Strýcová (vpravo) v objetí se svou spoluhráčkou Sie Šu-wej po vítězné wimbledonské čtyřhře

Barbora Strýcová (vpravo) v objetí se svou spoluhráčkou Sie Šu-wej po vítězné wimbledonské čtyřhře | Foto: HANNAH MCKAY | Zdroj: Reuters

„Ten pocit z toho, že se nám podařilo vyhrát grandslam a stát se světovou jedničkou, je něco nepopsatelného a já si toho strašně moc vážím,“ přiznala Radiožurnálu Barbora Strýcová krátce po svém vítězství ve finále Wimbledonu. „Je skvělé, že tu mohla být celá rodina a kamarádi, byli opravdu hodně slyšet,“ ocenila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Barbora Strýcová a junioři Jiří Lehečka s Jonášem Forejtkem navázali vítězstvím ve Wimbledonu na české deblové úspěchy posledních let. Více v reportáži Jaroslava Plašila

Třiatřicetiletá tenistka navázala v Londýně na předchozí úspěchy svých krajanek a je už čtvrtou českou světovou jedničku v ženské čtyřhře za poslední tři roky.

Loni na pozici nejlepších deblistek světa současně vystoupaly Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, které v minulé sezoně ovládly French Open i Wimbledon. V roce 2017 se stala jedničkou Lucie Šafářová. Poslední potřebné body přidala v páru se Strýcovou.

Šafářová hrála se Strýcovou třeba i na olympijských hrách v Riu, kde vybojovaly bronzové medaile, ale své velké grandslamové úspěchy vybojovala s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou.

Jsem unavená, ale cítím zadostiučinění, říká po výhře ve Wimbledonu světová jednička v deblu Strýcová

Číst článek

Čeští tenisté jsou už léta vyhledávanými deblovými partnery. Velkou část kariéry na ně spoléhal třeba mnohonásobný grandslamový šampion Ind Leander Paes. Zdůvodňoval to jejich dobrým smyslem pro humor a hlavně ohromnou pracovitostí.

Že Češi čtyřhru umějí, dokazovaly v minulých letech medaile na olympijských hrách i velké úspěchy v týmových soutěžích. Pár Tomáš Berdych, Radek Štěpánek býval v Davis Cupu skoro neporazitelný a to samé platilo i pro ženské dvojice ve Fed Cupu.

„Co jsem slyšel, tak v ostatních zemích, třeba ve Francii, nehrají dětské kategorie čtyřhry, hrají se pouze singly. V Česku se hrají debly od nejmenších kategorií,“ našel jeden z možných důvodů českých deblových úspěchů Jiří Lehečka, který vyhrál s Jonášem Forejtkem juniorskou čtyřhru na letošním Wimbledonu.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme