Berďa má velkou šanci. Musí si věřit, říká před semifinále s Federerem grandslamový šampion Korda

Tenista Tomáš Berdych se utká v semifinále Wimbledonu s nejtěžším možným soupeřem, ale to ještě není důvod, aby si teď v utkání proti Rogeru Federerovi neměl věřit. Myslí si to lidé z týmu českého hráče a třeba také poslední český šampion v mužském singlu na grandslamu Petr Korda.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká tenisová jednička Tomáš Berdych

Česká tenisová jednička Tomáš Berdych | Zdroj: Reuters

Zatím jen jednou před třiceti lety vyhrál mužskou dvouhru Wimbledonu nasazený hráč číslo 11. Pat Cash tenkrát české fanoušky vzhledem k finálovému vítězství nad Ivanem Lendlem nejspíš nepotěšil. Ale pokud by triumfovala turnajová jedenáctka i letos, už by to mohlo být s radostí jiné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tenista Tomáš Berdych se utká v semifinále Wimbledonu s Rogerem Federerem.

Letošní wimbledonskou„jedenáctkou“ je teď totiž Tomáš Berdych, ale ten se teď soustředí jen na nejbližší možný zápas. Utká se se Švýcarem Rogerem Federerem nejtěžším možným soupeřem současnosti.

„Viděl jsem tady Berďu hrát a myslím si, že má velkou šanci. Viděl jsem zápas s Thiemem a vypadá velice dobře. Důležité je věřit, protože když jdete na kurt, tak musíte věřit. Myslím, že Tonda Panenka taky věřil, že Seppa Maiera udělá. Federer taky má dvě nohy a dvě ruce,“ myslí si grandslamový šampion Petr Korda, na turnaji se věnuje hlavně svému synovi Sebastianovi, který je na svém prvním Wimbledonu mezi juniory, takže i proto toho nestihl vidět víc.

Ale i lidé, kteří Tomáše Berdycha sledují denně, říkají něco podobného. „Jakmile začnete mít trošku pochyby, tak se dostanete do válce a už se z toho nedá jít ven. Tomáš si musí věřit, i když se mu tam něco nepovede, musí věřit v nějaký plán, co bude dělat,“ říká pro Radiožurnál trenér Martin Štěpánek.

Před Wimbledonem spolu trénovali, teď se utkají o finále. Berdych volí na Federera obvyklou přípravu

Číst článek

Návod zní jednoduše, ale problém je v tom, že podobný má i soupeř, kterému se plán dařilo v posledních měsících dodržovat mnohem lépe. Roger Federer ve většině velkých zápasů, které letos hrál, na kurtech dominoval. Soupeřům dává díky své agresivní rychlé hře jen velmi málo času. I Tomáš Berdych už to zažil.

„V poslední době začal přebírat taktovku absolutně nad každou situací, jakmile se mi jí podaří aspoň trošku vzít, tak si myslím, že to je cesta aspoň k nějakému úspěchu s ním,“ doufá Berdych.

A že se po té cestě Tomáš Berdych chce a zároveň může vydat, naznačily jeho poslední výkony a výsledky, které přišly jen krátce poté, co se český tenista rozhodl pro trenérskou změnu.

„Když jsme spolu začali, tak na tom Tomáš nebyl úplně dobře psychicky a teď vidím, že ho tenis zase baví. Má oči, jak malý kluk, prostě vidí balon takhle veliký a hrozně chce. Mám z toho hroznou radost,“ přiznává současný trenér Tomáše Berdycha Martin Štěpánek.

Jaroslav Plašil, nis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme