Berdych zažívá nejhorší půlsezonu za poslední roky, hrozí mu vypadnutí z top 20

Býval zárukou spolehlivosti, jeho postupy do čtvrtfinále grandslamových turnajů jste si mohli být v posledních letech skoro jistí. Jenže, letos už to neplatí. Tomáš Berdych bude mít za sebou nejhorší polovinu sezony, alespoň pokud jde o výsledky na velkých turnajích.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Berdych na French Open

Tomáš Berdych na French Open | Zdroj: Reuters

Na Australian Open na začátku roku za to mohl ten nejhorší možný los, Berdych tehdy ztroskotal už ve 3. kolena pozdějším vítězovi Federerovi, teď v Paříži za to mohl ještě dřív odvážně hrající Rus Chačanov a zřejmě i jisté potíže se zády.

„Nebyl jsem schopný pořádně zaservírovat a když hraje člověk údery jen z ruky, nemá to moc razance. Ale to není výmluva, člověk jde na kurt s tím, co má, a snaží se udělat cokoli, aby to dopadlo líp," povzdechl si pro Radiožurnál Tomáš Berdych po brzkém konci v Paříži.

Tomáš Berdych skončil na French Open. Ve druhém kole podlehl Rusu Chačanovovi 3:0 na sety

Číst článek

Takový půlrok jako teď jedenáct předchozích let nezažil, vždyť se pokaždé aspoň na jednom z úvodních dvou grandslamů dostal minimálně do osmifinále.

Loni přišel do týmu nový trenér Goran Ivaniśević a říkal, že Berdych musí vystoupit ze své komfortní zóny, jinak na vysněné velké výhry nedosáhne. A že bude radši za překvapivější porážky v prvních kolech, když povedou k triumfu na grandslamu.

Český tenista změnil některé věci, jenže zatím dost často splňuje jen první část přání chorvatského kouče. „Zažil jsem lepší období, ale tak to je, člověk pracuje, zkouší nové věci, dělá něco jinak...," přemýšlí Tomáš Berdych.

V Paříži neobhájil body za loňské čtvrtfinále, ještě víc může ztratit ve Wimbledonu, možná vypadne ze světové dvacítky. Ale žebříček není to, co by mělo být ve zbytku kariéry pro českého tenistu prioritou. Chce se snažit co nejvíc přiblížit výkonu z Miami, kde byl v březnu jen kousek od toho aby jako jediný letos ve velkém zápase porazil fenomenálního Švýcara Federera.

Pak si věří i na grandslamové turnaje. „Na jednu stranu je to riskantní tenis a pojetí hry. Ne vždy se to povede, ale je to cíl, jak by moje hra měla vypadat," přeje si Tomáš Berdych.

Jaroslav Plašil, VM Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme