Kapitán Pála vysvětluje: Ani jedna z holek nebyla fit, nebylo to nic příjemného. Plíškové přeje, aby se chytla

Kapitán českých tenistek Petr Pála označil semifinále v Poháru Billie Jean Kingové za úspěch, připustil ale, že hráčky měly šanci i na celkové vítězství. Tým musel vedle zdravotních potíží reagovat i na komplikace spojené s absencí Barbory Krejčíkové, která se omluvila v den zahájení soutěže kvůli zraněnému zápěstí. Vedle omezených možností při sestavování týmu neměl Pála ani čas najít náhradu.

Tento článek je více než rok starý.

Glasgow Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český výběr pro Billie Jean Cup: (zleva) Karolína Muchová, Markéta Vondroušová, Kateřina Siniaková, Karolína Plíšková a kapitán Petr Pála

Český výběr pro Billie Jean Cup: (zleva) Karolína Muchová, Markéta Vondroušová, Kateřina Siniaková, Karolína Plíšková a kapitán Petr Pála | Zdroj: Reuters

„Byli jsme donucení improvizovat a hodně věcí vymýšlet kvůli tomu, že jsme se den před prvním utkáním ocitli ve čtyřech hráčkách a bez jasného deblového páru na všechna utkání. Proto beru Pohár Billie Jean Kingové jako úspěch,“ řekl novinářům Pála.

Vůbec jsem nechtěla hrát, říkala Plíšková. Pak ji mrzelo, že duel s Bencicovou nerozhodl třetí set

Číst článek

Češky porazily v základní skupině Polky a Američanky, v semifinále nestačily na Švýcarky.

„Pořád jsme museli hledat cestu. Dvakrát se nám to povedlo, do třetice už ne. Škoda, měl jsem pocit, že finále s Australankami by mohlo být lehčí. Rozhodně byla šance to tu celé vyhrát,“ doplnil Pála.

Zdravotní potíže měla většina hráček. Nejlépe se na tom zdála být Karolína Plíšková, která ale nebyla v ideálním herním rozpoložení.

„U Maky (Vondroušové) to byla noha. Když zaklekávala u bekhendu, hodně ji to bolelo. Doktorský tým říkal, že potřebuje pauzu 14 dní, aby se to zlepšilo,“ řekl kapitán jedenáctinásobných šampionek.

„Kája Muchová byla při příjezdu nachcípaná. A Katka říkala, že ji teď dva dny bolí rameno, ruka. U ní je to dané i únavou z cesty (z Turnaje mistryň), kdy se hecla, hrála druhý den rozhodujícího debla a pak porazila také“ Gauffovou. Také už to na ni padlo a byla teď nejunavenější ze všech dní. Spala asi do jedné odpoledne. Ani omylem by nemohla hrát dvouhru s Belindou (Bencicovou),“ uvedl Pála.

Krejčíková týmu chyběla

Absence Krejčíkové byla v současném rozložení týmu velkou ztrátou. „Nebylo to nic příjemného. Člověk musí zatnout zuby a jet, protože ani jedna z holek nebyla ve zdravotním stavu, že by si mohla vyskakovat. Jsem rád, že se žádná z nich nezranila,“ řekl nehrající kapitán, s tím, že s Krejčíkovou od té doby ještě nemluvil.

Kvůli pozdějšímu odstoupení dvojnásobné vítězky loňského Roland Garros neměl Pála čas sehnat pátou hráčku. Jinak by zřejmě zkusil ještě kontaktovat Marii Bouzkovou. Čtvrtfinalistka letošního Wimbledonu se Pálovi dříve také omluvila kvůli únavě po konci sezony.

‚Pomalu se skládáme, ještě se připojí dvě holky.‘ České tenistky formují soupisku Poháru Billie Jean Kingové

Číst článek

„Kdybych měl v dané situaci víc času a dal jí vědět, možná by přiletěla. Ta jediná přicházela v úvahu, aby pro nás byl turnaj šancovnější. Je šestadvacátá na světě. Její účast by nám dala víc možností do dvouhry,“ uvedl Pála.

Přestože byl rád, že Češky vstoupily do turnaje až ve čtvrtek a stihl návrat Siniakové, přišlo mu zbytečné hrát za rozhodnutého stavu 2:0 s USA v základní skupině čtyřhru. V ní nastoupila Plíšková s Muchovou, které druhý den čekal singl proti Švýcarkám.

„Myslím, že to také mělo vliv. Kája Muchová se dostala do postele hodně pozdě. Hráčky chtěly vědět, kdo bude hrát. Nevadilo by mi to říct až dopoledne, ale někdo zase chce jít spát s pocitem, že ví, na čem je. Člověk se musí u tohoto systému zase poučit. Když jsou zápasy takhle po sobě, budeme to muset někdy vydržet,“ podotkl Pála.

O budoucnost reprezentace však nemá strach. „Myslím, že máme tým, se kterým můžeme vždy vyhrát, jen se to pokaždé nepovede. Teď jsme měli nejvýše postavenou hráčku Káju (Plíškovou - 32. místo), dříve byly holky trochu výš. Věřím ale, že se další hráčky jako Maky a Kája Muchová posunou,“ podotkl Pála.

Konec Plíškové?

Zkušený kapitán také uvidí, jaká bude budoucnost Karolíny Plíškové. Bývalá světová jednička sice v televizním rozhovoru nevyloučila, že to byl její poslední zápas v reprezentaci, později ale řekla, že si vezme na rozhodnutí čas.

„Odehrála toho spoustu a pro český tým toho spoustu vyhrála. Záleží na ní. Přál bych si, aby se na začátku roku chytila i ve své individuální kariéře,“ dodal Pála.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme