Další návrat nebude. Tenista Radek Štěpánek ukončil kariéru

Tenista Radek Štěpánek se ve 38 letech rozhodl ukončit kariéru. Dvojnásobný vítěz Davis Cupu a grandslamových čtyřher se tak rozhodl kvůli přetrvávajícím zdravotním problémům.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tenista Radek Štěpánek

Tenista Radek Štěpánek | Zdroj: Reuters

„Vždycky jsem říkal, že se jednoho dne probudím a budu vědět, že je konec. Ten okamžik nastal. Podíval jsem se na svůj život ze širší perspektivy a chci si zachovat zdraví do dalších životních etap. Věřím, že zažiju další skvělé okamžiky i mimo tenis. Bojoval jsem do posledního dechu, ale je čas jít dál,“ řekl Radek Štěpánek na tiskové konferenci v Praze.

Radek Štěpánek ukončil spolupráci s kondičním koučem Všetíčkem, ten tenistu trénoval 16 let

Číst článek

Zanedlouho 39letý Radek Štěpánek na jaře absolvoval operaci bederní páteře a  donedávna se připravoval další z řady comebacků na tenisové kurty, nakonec ale dal na radu fyzioterapeuta Pavla Koláře. Podle něj by pokračování v kariéře mohlo ohrozit kvalitu tenistova budoucího života.

„V poslední době jsem mu trochu mluvil do duše. Život nekončí tenisovou kariérou a Radek bude žít aktivně ještě řadu let. Po operacích krční a bederní páteře to neznamenalo, že by nemohl hrát. Ale když by hrál v Austrálii pětisetový zápas, tak by to byl na jeho věk příliš velký risk. Dal jsem mu doporučení ukončit kariéru, ale bylo to nakonec na něm. Myslím, že se rozhodl moudře,“ vysvětlil Kolář.

Vyhlášený bojovník a vyznavač stylu servis - volej Radek Štěpánek začal s tenisem už ve třech letech. Ve dvouhře zahrál čtvrtfinále Wimbledonu a získal pět titulů na okruhu ATP, v singlovém žebříčku byl nejvýše na osmém místě.

„Vždycky jsem tenisu dával spoustu emocí a sto procent úsilí. Emoce jsou to, co si budu nejvíc pamatovat. Bavily mě, celý tenis mě bavil.  Nechtěl jsem končit na šedesát procent, abych se jenom zúčastnil a protahoval klinickou smrt," řekl. 

Ve čtyřhře vyhrál dva grandslamy - s Indem Leanderem Paesem ovládli Australian Open 2012 a US Open 2013. Ve stejných letech byl také hrdinou finálových utkání Davis Cupu, v obou získal rozhodující bod.

„Vždycky jsem byl muž svého slova. Když jsem kdysi řekl, že vyhrajeme Davis Cup, tak na mě všichni koukali jako na blázna. Ale na kurty už se nevrátím kromě nějaké exhibice. Nechci zkoušet třeba jenom čtyřhru, protože nemám do čeho píchnout,“ zamyslel se Štěpánek s tím, že s fanoušky se chce rozloučit na kurtu.

Posledním velkým úspěchem rodáka z Karviné byla bronzové olympijská medaile na hrách v Riu. Získal ji společně s Lucií Hradeckou. Pár měsíců předtím se dostal do finále čtyřhry na Australian Open.

Po kariéře na tenis nezanevře, ale bude se na něj chodit dívat převážně jako divák. Věnovat se chce i podnikání.„Pokročil jsem v obchodní oblasti. Věnuju se ekologickému mytí aut a podobným věcěm, chci v tom pokračovat,“ říká nyní už bývalý tenista Radek Štěpánek o své budoucnosti.

Radka Štěpáneka sužovala zranění celou kariéru | Foto: Český rozhlas, Pavel Švejda, Český olympijský výbor

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme