Zničení rakety, výměna trička ani slzy nepomohly. Djokovićovi unikl sen o kalendářním Grand Slamu

Australan Rod Laver je stále posledním mužem, který dokázal vyhrát všechny čtyři grandslamové turnaje v jednom roce. Srbský tenista Novak Djoković 52 let starý úspěch nezopakoval. Ve finále US Open v New Yorku podlehl nečekaně hladce Daniilu Medveděvovi z Ruska třikrát 4:6.

Od zpravodaje z místa New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zklamaný Novak Djoković

Zklamaný Novak Djoković | Zdroj: Reuters

Právě slavný Rod Laver seděl v hledišti, podobně jako další bývalé hvězdy, Ruska Maria Šarapovová nebo Belgičanka Kim Clijstersová. K tomu i spousta fanoušků se srbskými vlajkami a povzbudivými vzkazy. Všichni v očekávání výjimečné události.

Přehrát

00:00 / 00:00

Srbský tenista Novak Djoković zažil velké zklamání, ve finále US Open v New Yorku podlehl Daniilu Medveděvovi a nevyužil výjimečnou šanci získat všechny čtyři grandslamové tituly v kalendářním roce

Jenže Daniil Medveděv neměl pro příznivce mimořádného úspěchu pochopení.

I přes místy i silnou nepřízeň publika napodruhé dopodával utkání do vítězného konce a při slavnostním ceremoniálu se ještě fanouškům už jako nový grandslamový šampion omlouval.

Jim i svému soupeři, protože věděl, o co všechno Djokoviće připravil. V projevu na kurtu také prozradil, co prý ještě nikdy před tím nikomu neřekl, že je pro něj srbský tenista největším hráčem historie.

Říká se to často, v tenisu z velké části rozhoduje hlava, a občas to nechtěně ukážou i Ti nejlepší. Djokovice je mi líto. Fandil jsem mu, aby dokázal výjimečnou věc. Paradoxně selhal, když jeho podpora z publika dosáhla nezdravé meze. Ale všechna čest vítězi, Medvedev výtečný.

00:37 – 13. 09. 2021

14

Djoković mohl být ještě o něco výjimečnější, ale ve finálovém zápase nenašel nic, co by na výtečně servírujícího, trpělivého a ve správný okamžik odvážně hrajícího soupeře platilo.

Djoković kalendářní Grand Slam nezískal. US Open poprvé ovládl Rus Medveděv

Číst článek

Sám viditelně bojoval s nervozitou a ani zničení rakety nebo výměna barvy trička mu nepomohly zbavit se napětí, pod kterým od začátku hrál.

Před závěrečným gamem na lavičce plakal do ručníku a slzy v očích měl ještě při posledních výměnách. To už tušil, že mu definitivně utekl sen zapsat se do historie jako tenista, který získá všechny čtyři grandslamové turnaje v jednom kalendářním roce. V projevu na kurtu pak poděloval fanouškům, vzkázal jim, že i když nevyhrál, díky nim se mohl cítit nejšťastnější v životě.

Djoković zůstane i přes porážku bezpečně v čele světového žebříčku před svým newyorským přemožitelem, má stále 20 grandslamových titulů z mužské dvouhry stejně jako Švýcar Roger Federer a Španěl Rafael Nadal, kteří na US Open ze zdravotních důvodů nestartovali.

100%, the picture in the year in tennis : Djokovic crying during the #USOpen final, some minutes before losing it. Heartbreaking. #NoleFam

00:49 – 13. 09. 2021

127 1107

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme