V novém tisíciletí se na Australian Open představily desítky českých tenistů, do finále singlu se nedostal ani jeden | reuters, koláž iRozhlas.cz

Češi na Australian Open:
za posledních 20 let ani jedno finále

Melbourne, Praha | Vojtěch Man |

Čtěte celý článek

Češi na Australian Open: za posledních 20 let ani jedno finále

Českých tenistů je na Australian Open nejmíň za posledních 15 let, přesto se jim relativně daří. Petra Kvitová s Karolínou Plíškovou mohou myslet i na post světové jedničky, mezi muži měl Tomáš Berdych roli samotného vojáka v poli.

„Je skvělé, že jsem se tu po nějaké době dostala do druhého týdne,“ těšilo Petru Kvitovou po vítězství ve třetím kole Australian Open nad Švýcarkou Belindou Bencicovou. Přestože kalendářně mohla vypadnout ještě o víkendu, už mohla považovat své působení na úvodním grandslamu sezony za úspěšné.

Projít na vrcholech sezony do druhého týdne znamená pro tenisty vyhrát tři zápasy. Na kurtech je sice k vidění méně soubojů, zato kvalitnější tenis. Díky nasazování se totiž až v pokročilejších fázích utkávají hráči ze špičky.

Spojení s týdny má zřejmě na svědomí Wimbledon, kde se po nedělní pauze všechny zápasy čtvrtého kola hrají v průběhu „Manic Monday“ – bláznivého pondělí. Na ostatních grandslamech se „druhý týden“ rozehrává už o víkendu toho prvního.

Na Australian Open se do osmifinále (čtvrtého kola) letos dostali tři Češi. Tomáš Berdych se vrátil po zdravotní pauze a žebříčkovém propadu. Vyřadil dva nasazené hráče a skončil až na raketě suverénního Rafaela Nadala. Přesto je s jedenácti účastmi mezi nejlepší šestnáctkou nejúspěšnějším Čechem v novém tisíciletí.

V aktuálním ročníku se ale víc daří ženám. Karolína Plíšková postoupila už do třetího čtvrtfinále v řadě a ve výborném světle se ukazuje také Petra Kvitová, které se v Austrálii od semifinále v roce 2012 dlouho nedařilo. Už teď má jasno, že po Melbourne bude ve světovém žebříčku nejhůř pátá. A může myslet i mnohem výš, stejně jako Plíšková.

Mužská krize

Ani postup Tomáše Berdycha mezi nejlepších 16 nezakryl pokračující propad českého mužského tenisu. Do hlavní soutěže postoupil vedle dlouhodobé stálice jen Jiří Veselý, který okamžitě vypadl po jednom z nejkratších a nejjednoznačnějších zápasů prvního kola.

Přitom to není tak dávno, co bylo Čechů v hlavní soutěži AO víc než Češek. V roce 2006 dokonce hned devět, na nástupce Radka Štěpánka, ale i třeba Jana Hernycha nebo Tomáše Zíba se ale stále čeká. Nadějí mohou být slibní junioři Dalibor Svrčina či Jonáš Forejtek.

Čeští hráči v 1. kole Australian Open (2001-2019)

I kvůli malému mužskému zastoupení mělo Česko v hlavní soutěži nejmenší zastoupení za posledních 15 let. Zatímco v roce 2006 byla česká vlaječka v pavouku prvního kola u šestnácti jmen, letos pouze u devíti. I v nižším počtu jsou ale letos tuzemští tenisté mnohem úspěšnější.

Na velký úspěch v Melbourne ale český tenis v novém tisíciletí čeká, jako poslední triumfoval Petr Korda v roce 1998, od té doby jsou největšími úspěchy v singlu semifinále. Australian Open je tak jediným grandslamovým turnajem, kde český tenista po roce 2000 nebojoval o titul.