Tenisté rozehrají poslední tradiční daviscupový zápas, bývalým tenistům se nový model soutěže nelíbí

Daviscupové reprezentanty čeká barážový duel v Maďarsku. Tenisté Veselý, Rosol, Pavlásek a Jebavý budou v Budapešti bojovat o výhru, která by týmu zaručila nasazení v kvalifikaci pro příští ročník soutěže. Ten už se bude hrát podle nového modelu se závěrečným turnajem pro nejlepších osmnáct celků světa. Skoro stodvacet let stará tradice teď nejenom pro české barvy končí.

Tento článek je více než rok starý.

Budapešť, Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Davis Cup v atriu České rozhlasu

Davis Cup v atriu České rozhlasu | Foto: Alžběta Švarcová

Rozmontovat mobilní tribuny a antukový kurt, na kterém se teď v Budapešti bude hrát, půjde zřejmě mnohem snáz, než přijmout změny, které slavnou soutěž čekají. Zatím totiž není moc tenistů, kteří by se těšili na něco nového. A pro slavné hráče české i československé historie to platí dvojnásob.

Přehrát

00:00 / 00:00

České tenisty čeká rozlučkový zápas v Davis Cupu. Soutěž se totiž od nového ročníku změní

„Myslím si, že je to obrovská škoda, protože tenis je individuální sport. Hráči z jiných zemí, kteří mají možnost odehrát spoustu turnajů ve své zemi, se na to budou dívat jinak, protože ti můžou zažít domáčtější atmosféru. Celé kouzlo Davis Cupu je opravdu pryč,“ říká Tomáš Berdych.

„Nedovedu si představit, jakou atraktivnost budou mít zápasy typu Austrálie proti Belgii někde v Madridu na kurtu číslo šest, protože v tu stejnou dobu se budou hrát i ostatní utkání,“ nevidí budoucnost pozitivně Berdych.

Právě on budoval vůbec nejslavnější českou daviscupovou éru podobně jako Radek Štěpánek.

„Mě mrzí, že Davis Cupu sebrali to, co na něm bylo nejkrásnější, co vytvářelo emoce. Pro nás byla vždycky největší motivace hrát doma,“ myslí si Štěpánek.

Finálový turnaj, dva vítězné sety. Šéfové světového tenisu odsouhlasili radikální změny Davis Cupu

Číst článek

„Já jsem byl první ten, kdo říkal, ať se to nejmenuje Davis Cup, protože kdyby to pan Davis viděl, tak by brečel. Je z toho spousta peněz, ale určitě to nebude mít takovou váhu, jako to mělo dřív,“ dodává dvojnásobný vítěz Davisova poháru.

Kompenzací za ztrátu více než stoleté tradice mají být peníze, na které mohou jednotlivé tenisové svazy při novém systému soupeření dosáhnout. Jeden z nejúspěšnějších hráčů české historie Jiří Novák, je zatím skeptický.

„Teď je to pro mě v zásadě šok a nějak moc se na to netvářím. Nemůžu nic dělat, jsem akorát v roli fanouška. Budu fandit našim, i když budou hrát podle starého, nebo nového modelu,“ přiznává Novák.

„Doufám, že to Davis Cup nezabije. Momentálně nevidím tu pozitivní stránku,“ popisoval Radiožurnálu během US Open Ivan Lendl svůj postoj k novému formátu soutěže.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme