Djoković přiznal, že po pozitivním testu na covid šel na rozhovor. Při focení si sundal i roušku

Právníci srbského tenisty Novaka Djokoviće australským úřadům předložili další, podle nich zásadní dokumenty, které by měly prvnímu tenistovi světového žebříčku zajistit vízum pro setrvání v Austrálii i jeho účast v turnaji. Světový hráč číslo jedna se zároveň ohradil proti kritice, že se po pozitivním testu na koronavirus účastnil veřejných akcí. Přitom ale přiznal, že se s vědomím nákazy zúčastnil rozhovoru pro deník L'Équipe.

Melbourne (Aktualizováno: 10:46 12. 1. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srbský tenista Novak Djokovič

Srbský tenista Novak Djokovič | Foto: Matthew Childs | Zdroj: Reuters

Djoković na sociálních sítích reagoval na aféru, která se rozpoutala kolem jeho příletu do Austrálie. Dvacetinásobný grandslamový vítěz, který je odpůrcem vakcinace, sice dostal výjimku z povinného očkování pro účast na Australian Open, úřady mu však vízum zamítly.

Kauza Djoković podle ATP ‚škodí na všech frontách‘. Ze stovky nejlepších tenistů je naočkováno 97

Číst článek

Čtyřiatřicetiletý Djoković díky procesnímu pochybení imigračních úředníků rozhodnutí zvrátil u soudu a byl do země vpuštěn. Stále mu však hrozí vyhoštění, které může nařídit australský ministr pro imigraci Alex Hawke. Rozhodnout by měl nejdříve ve čtvrtek.

Djoković dostal výjimku od komisí australského tenisového svazu a vlády státu Victoria díky prodělání koronaviru. Pozitivní test měl 16. prosince, poté se však účastnil několika veřejných akcí.

„Následující den jsem v tenisové akademii v Bělehradě předával dětem ocenění. Před tím jsem si udělal antigenní test a ten byl negativní,“ uvedl Djoković. „Neměl jsem příznaky, cítil jsem se dobře a o pozitivním PCR testu jsem se dozvěděl až posléze,“ dodal.

Nezrušený rozhovor

Djoković také 18. prosince poskytl rozhovor francouzskému deníku L'Équipe. Devítinásobný šampion Australian Open přiznal, že v tu dobu už o pozitivním výsledku věděl. „Nechtěl jsem je zklamat, byl to závazek,“ vysvětlil Djoković, proč rozhovor nezrušil. „S výjimkou focení jsem po celou dobu měl roušku a dodržoval jsem bezpečný odstup,“ zdůraznil.

„Když jsem pak byl doma v izolaci, došlo mi, že to byla chyba. Měl jsem rozhovor odložit,“ řekl Djoković, který také čelí obvinění, že v příjezdovém formuláři vyplnil mylné informace o předchozích cestách.

V dokumentech bylo uvedeno, že dva týdny před příjezdem do Austrálie nikam necestoval. Djoković však v tomto období odjel z Bělehradu trénovat do španělské Marbelly.

Djoković tvrdí, že nešlo o úmysl. „Byla to obyčejná chyba, nebylo to schválně. Můj agent zaškrtnul špatné políčko a už se za to omluvil. Kvůli pandemii žijeme v náročné době a takové chyby se mohou stát,“ uvedl.

Obyčejné pochybení by měly podpořit i nové dokumenty, které Djokovićovi právníci nově předložili australským úřadům. Prozkoumání těchto podkladů podle mluvčího ministra pro migraci odloží rozhodnutí o případném vyhoštění. O něm měl Hawke původně rozhodovat ve středu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme