Djoković kalendářní Grand Slam nezískal. US Open poprvé ovládl Rus Medveděv

Tenista Novak Djoković nezískal jako třetí hráč kalendářní Grand Slam. Srba o zápis do historie připravil Rus Daniil Medveděv, s kterým první hráč světa prohrál ve finále US Open třikrát 4:6. Medveděv se tak dočkal prvního triumfu na turnaji velké čtyřky.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Medveděv získal první titul na turnaji velké čtyřky

Medveděv získal první titul na turnaji velké čtyřky | Foto: Danielle Parhizkaran | Zdroj: Reuters

Čtyřiatřicetiletý Djoković letos vyhrál Australian Open, Roland Garros i Wimbledon, ale poslední krok neudělal. Jeho porážku v New Yorku sledoval i Australan Rod Laver, který všechny grandslamy vyhrál dvakrát v letech 1962 a 1969, v roce 1938 slavil Američan Don Budge.

„Musím pogratulovat Daniilovi, odehrál jsi fantastický zápas, skvělý turnaj. Jestli si teď někdo zasloužil grandslamový titul, tak jsi to ty,“ řekl Djoković směrem k Rusovi při slavnostním ceremoniálu a vyslechl si bouřlivé ovace zaplněného stadionu Arthura Ashe.

MEDVEDEV'S MOMENT 🙌

@Daniil Medvedev is the #USOpen champion 🏆

00:33 – 13. 09. 2021

1428 7335

„Omlouvám se Novakovi. Všichni víme, oč tu dnes běželo. Ještě jsem to nikomu neřekl, ale teď to povím – v mých očích jsi nejlepší hráč historie,“ poklonil s Medveděv Djokovićovi.

Medveděv uspěl v grandslamovém finále na třetí pokus a stal se třetím ruským grandslamovým šampionem. Před ním zvítězil Jevgenij Kafelnikov na Roland Garros 1996 a na Australian Open 1999, Marat Safin slavil na US Open 2000 a o pět let později na Australian Open.

Tón finále udal hned první game, nezvykle nejistý Djoković přišel o podání, zatímco Medveděv hrál téměř perfektně. Rus v první sadě ztratil při svém servisu jen tři výměny.

Titul, obří skok žebříčkem WTA i gratulace od královny. ‚Absolutní sen,‘ radovala se Raducanuová

Číst článek

Na začátku druhého setu se zdálo, že se Djoković rozjíždí, ale Medveděv se ve druhé hře dostal ze stavu 0:40. A když Djoković neuspěl ani při dvou brejkbolech o dvě hry později, rozmlátil raketu o zem. Dostal varování a obecenstvo do varu. Medveděv se držel ale svého, nezvykle chybujícího Djokoviče rozebíral, dobíhal i zkrácení a po vítězných míčích zvedal ruce do vzduchu.

Ve třetím setu vypadal Djoković na lopatkách. Rus vedl rychle 4:0 a za stavu 5:2 měl první mečbol. Udělal dvojchybu, pak další a Djoković mu poprvé v utkání vzal podání. Srb ožil, podržel si servis, ale už tušil konec a na lavičce do ručníku slzel. Medveděv i druhý mečbol zkazil dvojchybou, ale při třetím napálil vítězný forhend a zápas vyhrál za dvě a čtvrt hodiny.

Djoković prohrál na grandslamu po sedmadvaceti výhrách. Dál se tak s dvaceti grandslamovými vavříny dělí o rekord se Švýcarem Rogerem Federerem a Španělem Rafaelem Nadalem.

jpa, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme