Srbské státní zastupitelství oznámilo, že Djokovićův pozitivní test na koronavirus byl platný

Srbské státní zastupitelství odmítlo podezření, že se tenista Novak Djoković pokoušel dostat do Austrálie pomocí falešného potvrzení o pozitivním výsledku testu na koronavirus. Světová jednička byla v lednu po dlouhých tahanicích ze země vyhoštěna a nemohla startovat na grandslamovém Australian Open.

Bělehrad Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novak Djoković na letišti v Bělehradu po návratu z Austrálie

Novak Djoković na letišti v Bělehradu po návratu z Austrálie | Zdroj: Reuters

Státní zastupitelství ve středu uvedlo, že obdrželo žádost o zahájení trestního řízení proti nejmenovaným lidem, kteří údajně zfalšovali dva PCR certifikáty, jež následně použil Djoković pro udělení výjimky z povinného očkování pro cestu do Austrálie. 

Djoković prohrál soud a musí opustit Austrálii, světová jednička titul na grandslamu neobhájí

Číst článek

„Státní zastupitelství jednalo podle předpisů. Na základě kontroly se zjistilo, že Novak Djoković byl testován několikrát a že potvrzení výsledků jeho testů z 16. prosince a 22. prosince jsou platná,“ uvedl úřad.

Některá zahraniční média, například Der Spiegel či BBC, informovala o nesrovnalostech v sériových číslech Djokovićových testů provedených v Srbsku před cestou do Austrálie.

Tenista byl krátce před startem Australian Open vyhoštěn ze země po jedenáctidenní tahanici o víza, protože coby odpůrce povinného očkování nevyhověl požadavkům Austrálie o plnou vakcinaci při vstupu do země.

Veřejné akce i rozhovor

Djoković do Austrálie přicestoval s pozitivním výsledkem testu na koronavirus ze 16. prosince, který chtěl využít pro výjimku coby čerstvě vyléčený z covidu-19.

Dvacetinásobný grandslamový vítěz se i přes pozitivní PCR účastnil několika veřejných akcí. Dva dny poté také poskytl rozhovor francouzskému deníku L'Équipe, přestože si byl vědom výsledku testování. „Nechtěl jsem je zklamat, byl to závazek,“ bránil se tehdy Djoković.

Djoković je většinovým vlastníkem firmy vyvíjející lék na covid. Podíl podle Reuters koupil už předloni

Číst článek

Zároveň měl Djoković čelit obvinění, že do příjezdového formuláře uvedl mylné informace. Podle dokumentu neměl dva týdny před příjezdem na turnaj nikam cestovat, srbský tenista v té době ale trénoval ve Španělsku.

Právníci čtyřiatřicetiletého Djokoviće pak měli australským úřadům v polovině ledna předložit dokumenty, které potvrzovaly, že šlo o pouhé obyčejné pochybení.

Australská vláda nakonec rozhodla o zrušení jeho víz s vysvětlením, že by jeho přítomnost mohla podpořit protiočkovací nálady v zemi. Australian Open vyhrál Djokovićův rival Rafael Nadal a získal rekordní 21. grandslamový titul.

ern, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme