Djoković slaví 30. narozeniny. S novým trenérem chce najít ztracenou pohodu

Srb Novak Djoković byl ještě nedávno symbolem hráčské dokonalosti a tenisové dominance. I díky mimořádným pohybovým schopnostem získal dvanáct grandslamových titulů a jako třetí muž historie vyhrál všechny čtyři největší turnaje v řadě. V pondělí slaví 30. narozeniny a po složitějším období by rád na své úspěchy navázal.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srbský tenista Novak Djokovič

Srbský tenista Novak Djokovič | Zdroj: Reuters

„Jsem v pozici, abych mohl uvažovat o tom, že se stanu tenistou s největším počtem grandslamových titulů," vyhlašoval Djoković loni po titulu v Austrálii. Nestyděl se za svou odpověď. Zapadala do éry, ve které byl šťastný v osobním i sportovním životě.

Ve stejném roce přidal triumf také na French Open, které mu jako jediné do sbírky chybělo a zůstávalo jeho největším cílem. Djoković tenkrát jako první překonal hranici 100 milionů dolarů na finančních odměnách. Byl zase o kousek blíž k rekordu Švýcara Rogera Federera.

Pořád ale připomínal: „Nikdy se nemůžete dívat moc dopředu. K tomu chybí ještě velká spousta zápasů a navíc Federer je ještě stále aktivní. Hraje na velké úrovni, stejně tak Nadal."

Měl pravdu. Švýcar má díky úžasnému vstupu do sezony a vítězství v Austrálii už osmnáct titulů. V létě na trávě ve Wimbledonu navíc reálnou šanci na další. Rafael Nadal zase bude jedním z hlavních favoritů na blížícím se French Open v Paříži. Anukový král bude útočit na patnáctý grandslamový titul.

Tenis přestal být prioritou

Zatímco forma konkurentů má stoupající křivku, ta Srbova se pohybuje spíš směrem dolů. Čerstvý třicátník je jiným hráčem než před rokem. Od triumfu na Roland Garros se trápil. Přiznal zdravotní i osobní potíže. Přišel o zdánlivě nedostižnou pozici v čele světového žebříčku. Rozešel se s koučem Borisem Beckerem.

Nedávno opustil také zbytek realizačního týmu včetně slovenského trenéra Vajdy. Vůbec poprvé od roku 2010 nevyhrál před pařížským grandslamem ani jeden turnaj série Masters. Několikrát přiznal, že už pro něj není tenis na prvním místě.

Teď chce ale zpátky.

Před týdnem slavil stejné životní jubileum Srbův kamarád a zároveň velký rival Andy Murray. Teď je na řadě populární „Nole".

Ještě před svými třicátými narozeninami se dohodl na spolupráci s někdejší jedničkou Andrem Agassim. Má to svou logiku. Vždyť i tento vynikající Američan kdysi bojoval se ztrátou motivace.

Jaroslav Plašil, sob Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme