Dvoudenní utkání, zápasy na dva vítězné sety. Čeští tenisté si vyzkouší pozměněný formát Davis Cupu

Daviscupová utkání v kontinentálních zónách, kde se představí i čeští tenisté, se budou v příštím ročníku hrát na zkoušku jen dva dny a jednotlivé zápasy pouze na dva vítězné sety. Mezinárodní tenisová federace (ITF) chce vyzkoušet nový systém kvůli zatraktivnění tradiční týmové soutěže. Duely elitní Světové skupiny zůstanou v roce 2018 beze změn, tedy třídenní a na tři vítězné sety.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tenista Jiří Veselý při utkání Davis Cupu (ilustrační fotografie)

Tenista Jiří Veselý při utkání Davis Cupu (ilustrační fotografie) | Zdroj: ČTK

Daviscupové duely zón I a II budou místo dosavadních pátku až neděle budou hrát pouze v pátek a sobotu. Formát zůstane podobný. V pátek se odehrají dvě dvouhry, v sobotu pak čtyřhra, po které budou následovat v případě nutnosti dva singly.

Sestup z elitní skupiny Davis Cupu po jedenácti letech. Co bude s českým týmem dál?

Číst článek

Další změny se budou týkat i Světové skupiny. Týmy budou moci nominovat pět hráčů místo dosavadních čtyř. Odpadne pátý zápas, pokud se rozhodne už ve čtvrtém, a jestliže bude skóre zápasu 3:0, odehraje se už jen jedna dvouhra.

"Jsme odhodláni vylepšit naši vlajkovou loď pro hráče, fanoušky, pořadatelské země, vysílací společnosti a sponzory," uvedl prezident ITF David Haggerty. "Pokud bude tento test úspěšný, budeme v pozici, kdy budeme moci zvážit, zda by se po roce 2018 neměly tyto změny aplikovat i na Světovou skupinu," dodal šéf mezinárodní federace.

Vedení ITF doporučilo revoluční změny na srpnovém kongresu v Hoči Minově Městě, nicméně členové národních asociací celý balíček reforem neschválili. Dali však ITF mandát k testování nových pravidel.

Čeští tenisté opustili Světovou skupinu podruhé v historii po zářijové porážce v baráži v Nizozemsku. Nový formát Davis Cupu si vyzkouší až v dubnovém druhém kole Evropsko-africké zóny I, neboť na úvod mají volno. Jejich soupeř vzejde z únorového duelu mezi Jihoafrickou republikou a vítězem odloženého zápasu Izrael - Rumunsko.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme