Kdo je vítězka US Open Emma Raducanuová? Mladý talent s kosmopolitním původem i tvrdou výchovou

Osmnáctiletá Emma Raducanuová na konci července opouštěla britský domov jako 186. tenistka žebříčku WTA, o měsíc a půl později se z newyorského US Open svému rumunskému otci Ianovi a čínské matce Renee vrací jako grandslamová vítězka a 23. hráčka světa. Právě tato nová hvězda ženského tenisu ukončila po 44 letech britské čekání na grandslamovou vítězku.

Tento článek je více než rok starý.

profil New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Emma Raducanuová.

Emma Raducanuová. | Foto: Robert Deutsch | Zdroj: Reuters

„Mého tátu je velmi těžké potěšit. Ale myslím, že teď jsem to dokázala,“ řekla Raducanuová poté, co ve finále newyorského grandslamu porazila jen o dva měsíce starší Kanaďanku Leylah Fernandezovou 6:4 a 6:3 a stala se první hráčkou v historii turnaje, která se k titulu probila z kvalifikace. Během celkem deseti zápasů ve Flushing Meadows navíc neztratila ani set.

Smíšený původ mladé britské šampionky podtrhuje i to, že se narodila v kanadském Torontu. Ve dvou letech se s rodiči přestěhovala do Londýna a v pěti letech začala s tenisem, přestože zkoušela třeba i balet nebo motokros.

Plíšková je po US Open světovou trojkou, Krejčíková sedmičkou a Kvitová uzavírá první desítku

Číst článek

I když by mohla vzdělání odložit na vedlejší kolej – za vítězství na US Open získala přes 53 milionů korun – přísní rodiče na dokončení jejího vzdělání trvali. I proto tak ještě během letošního Wimbledonu, kde poprvé zaujala postupem mezi nejlepších šestnáct tenistek, dodělávala maturitu.

Osmnáctiletý tenisový supertalent se ve Velké Británii těší ohromné pozornosti a dostává gratulace ze všech stran.

„Neztratila jsem ani set, ale v každém z deseti zápasů jsem si prošla složitější chvilkou, ale vždycky našla cestu ven a z toho mám velkou radost,“ řekla mladá šampionka. „Je to absolutní sen. Vždycky jsem snila o grandslamovém titulu, mluvila o tom, že ho vyhraju, a věřila si, ale teď nemůžu uvěřit, že jsem to dokázala,“ podotkla.

Chválou nešetřila ani královna Alžběta II., která její úspěch také ocenila: „V tak mladém věku jde o pozoruhodný úspěch a důkaz tvrdé práce a odhodlání.“

Od wimbledonského titulu Rusky Marie Šarapovové v roce 2004 je Raducanuová nejmladší grandslamovou vítězkou ženské dvouhry. Ovšem například Švýcarka narozená v Košicích Martina Hingisová v sezoně 1997 jako šestnáctiletá vyhrála rovnou tři ze čtyř grandslamů sezony – Australian Open, Wimbledon a US Open. Na French Open byla navíc ve finále.

jgr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme