Federer: V týmu Evropy jsou vůdci i hladoví kluci, Tomáš může hrát klíčovou roli

Nová týmová tenisová soutěž se chce svou důležitostí a zvukem přiblížit golfovému Ryder Cupu, a i proto se tím hlavním symbolem úvodního ročníku stal Roger Federer. Švýcarský tenista se v 36 letech stále drží na vrcholu, letos získal dva grandslamové tituly a říká, že Laver Cup bude brát se vší vážností, a ne jako exhibici. Potvrdil to i v exkluzivním rozhovoru pro Radiožurnál.

Tento článek je více než rok starý.

Rozhovor Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roger Federer

Roger Federer | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

Rogere, týmové tenisové soutěže jsou v poslední době v Česku hodně populární. Češky v posledních několikrát vyhrály Fed Cup, muži zase mají z let 2012 a 2013 daviscupový titul. Jak jste na tom vy s týmovými soutěžemi?

Přehrát

00:00 / 00:00

Roger Federer už je v Praze, exkluzivní rozhovor pro Radiožurnál vedl Martin Charvát

Je to pro mě jiné. Na turnaje jedu jako Roger Federer, sice reprezentuju Švýcarsko, ale když prohraju, jdu dál a mrzí mě to kvůli mým přátelům. Když prohraju v týmové soutěži, cítím se strašně, že jsem zklamal své spoluhráče a zejména já a Rafael Nadal tohle máme hluboko v sobě, protože jsme hrávali i fotbal. Takže máme zakořeněné, že se vyhrává i prohrává společně. Je to pro nás krásné zpestření, protože někdy se cítíte na kurtu osamocení. V týmové soutěži se po vítězství radujete s ostatními, obejmete se s nimi a doufám, že v Laver Cupu bude takových situací hodně.

Máte stejné pocity, jako jste teď popsal, i před soutěží, kde nereprezentujete pouze svou zemi? Jak to teď vnímáte před Laver Cupem?

No podle mě tu hrajeme za své země. Jasně, jsme spojeni do týmu Evropy, ale pořád jsem hrdý na to, že tu jsem jako Švýcar, stejně jako je Rafa Španělem a Tomáš Berdych hráčem z Česka. Tenhle pocit tu budu pořád mít.  

Jak tu chcete utvořit tým z hráčů, kteří jsou vašimi protivníky? Vždyť Rafael Nadal je ten největší soupeř, kterého jste v kariéře měl.

Myslím, že tu máme velmi dobrý tým proto, že v něm jsou přirození lídři, které navíc povede Björn Borg. Ale Rafa – ten ať půjde kamkoliv, vždycky bude přirozeným vůdcem, je zvyklý vést Španělsko, já Švýcarsko, Tomáš Česko a Marin Čilič zase Chorvatsko. K tomu máme mladíky Thiema a Zvereva, jsou to hladoví kluci, kteří jsou ochotní poslouchat a učit se čemukoliv, co řekneme. Nemyslím si, že by s vůdcovstvím byl nějaký problém, protože kdokoliv z nás je ochotný ustoupit a přenechat svou roli tomu, komu se zrovna bude dařit. Nedokážu si představit, že bychom se nějak hádali, spíše očekávám spoustu vzájemné podpory.

Čtyřhra? Dva roky jsem neprohrál

Má Tomáš Berdych v tom mužstvu nějaké zvláštní místo kvůli tomu, že je tu doma?

Ano, věřte tomu nebo ne, ale může pro nás být klíčový. Stejně jako Čilič je v halách výborný, ostatně z nich jsou některé z jeho nejlepších výkonů. Navíc má kromě dvouhry skvělou i čtyřhru. A samozřejmě čekáme, že jak se on ukáže na kurtu, budou diváci šílet. Myslím, že Rafu tu hrát ještě neviděli, já tu také mockrát nebyl, tak asi budou na naší straně, ale až se ukáže Tomáš, tak čekám, že diváci ještě pomůžou jeho hře a dokáže porazit ty nejlepší z týmu světa.

Když mluvíte o čtyřhře, tak teď jste měl výročí. Byly to totiž dva roky, co jste ji naposledy hrál v Davis Cupu proti Nizozemsku. Jak je na tom teď vaše čtyřhra?

Je na tom naprosto neuvěřitelně, už dva roky jsem neprohrál. Minulý rok jsem byl osm měsíců zraněný a tenhle rok jsem je hrát nechtěl, protože jsem se soustředil na dvouhru. Ale i dva singlisté mohou odehrát skvělou čtyřhru, takže jestli mě kapitán Borg vybere, tak jsem připravený. Kdokoliv z našeho týmu ji zvládne a dokáže se rychle sehrát.

Ale kdybyste si mě vybrat jednoho, s kým byste chtěl nastoupit, kdo by to byl?

Byl by to Tomáš, nebo Rafa.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme