Federer ve finále Australian Open v pětisetové bitvě udolal Čiliće a má dvacátý grandslam kariéry

Švýcarský tenista Roger Federer ve finále Australian Open po třech hodinách udolal Chorvata Marina Čiliće 6:2, 6:7 (5:7), 6:3, 3:6 a 6:1. Federer tak ve svém 30. grandslamovém finále kariéry podvacáté zvítězil a stal se prvním mužem v historii, který získal dvacet titulů.

Melbourne (Aktualizováno: 13:04 28. 1. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roger Federer vyhrál Australian Open.

Roger Federer vyhrál Australian Open. | Foto: Dita Alangkara | Zdroj: AP

Šestatřicetiletý Federer v Melbourne na cestě do finále neztratil ani set, proti Čilićovi ho ale čekal o poznání náročnější a těsnější souboj. Chorvat se po nepovedeném vstupu do zápasu vzchopil, pořádně Federerovi finále zkomplikoval, a tak diváci pod zataženou střechou, kterou nechali organizátoři zavřít kvůli velkému horku, viděli fantastický tenis. 

Federer na svého soupeře vlétl a ještě než se stihl Čilić vzpamatovat, prohrával 0:4. Do konce setu získal Chrovat jen dva gamy, a tak získal Federer první set celkem hladce 6:2.

Ve druhé sadě se Čilić viditelně zlepšil, působil jistěji, ani jednou neztratil podání a dovedl set do tie-breaku. V něm při Federerově podání Chorvat získal dva setboly. Napoprvé neuspěl, druhý setbol už ale proměnil a srovnal stav zápasu.

Třetí set opět patřil Švýcarovi, a když ve čtvrté sadě vedl Federer 3:1, zdálo se, že kráčí za jubilejním grandslamem. Jenže pak Federer trochu zvolnil, přestalo mu fungovat podání a nabídl šanci Čilićovi. Ten se jí chopil, vyhrál pět gemů v řadě a zápas šel do rozhodujícího pátého setu.

V něm musel Federer hned na úvod odvracet dva brejkboly a zdálo se, že o sedm let mladší Čilić má více sil. Švýcar pak ale předvedl, proč je zřejmě nejlepším tenistou historie, a naplno využil své větší zkušenosti. V další hře pomocí "jestřábího oka" správně odhadl, že Chorvat zahrál při shodě dvojchybu a následně po soupeřově forhendové chybě šanci na brejk využil. Zlomený Čilić pak ještě jednou ztratil servis a bylo rozhodnuto.

Federer potvrdil pozici nejlepšího hráče tenisové historie podle počtu získaných grandslamů, na druhého v pořadí Španěla Rafaela Nadala, který ovládl některý z turnajů velké čtyřky šestnáctkrát, má nyní náskok čtyř triumfů. Čilić třetí účast v grandslamovém finále v kariéře v druhý titul neproměnil a ve sbírce má dál jen vítězství z US Open.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open:

Muži:

Dvouhra - finále:
Federer (2-Švýc.) - Čilič (6-Chorv.) 6:2, 6:7 (5:7), 6:3, 3:6, 6:1.

tat, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme