Finále s Čilićem? Fajn změna, ale snazší to nebude, říká Roger Federer

Švýcarský tenista Roger Federer může být zase o něco výjimečnější. Ve finále Wimbledonu bude bojovat o svou devatenáctou grandslamovou trofej a rekordní osmou ve Wimbledonu. Soupeřem mu tentokrát bude méně obvyklý protivník – Chorvat Marin Čilić.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roger Federer

Roger Federer | Zdroj: Reuters

Když hrál Federer finálový zápas na grandslamu, stál proti němu deset let zpátky jako soupeř až na pár výjimek pokaždé někdo ze zástupců takzvané velké čtyřky, Španěl Rafael Nadal, Brit Andy Murray a Srb Novak Djoković. Teď je to ale Chorvat Marin Čilić.

Za těhotnou Serenu nemůžu, odráží pochybování o cestě na tenisový trůn Plíšková

Číst článek

„Je to myslím úplně jiné. Díky bohu, že jsem mohl hrát dříve i s tenisty, kteří se nejmenují Rafa, Andy nebo Novak. Hrál jsem finále i s Baghdatisem a Gonzálesem a dalšími,“ upozorňuje Roger Federer.

„Nemůžu říct, že bych šel ale na finále víc uvolněný, protože tam je Marin, se kterým mám dobrou bilanci, ty zápasy byly velmi těsné. Je to fajn změna, ale neznamená to, že to bude snazší,“ dodává.

Třeba nad Američanem Andym Roddickem vyhrál ve Wimbledonu 2009 až 16:14 v rozhodujícím pátém setu. S Argentincem Juanem Martínem del Potrem v té samé sezoně na US Open v páté sadě dokonce prohrál.

Zatímco s Nadalem, Djokovićem či Murraym sehrál několik desítek velkých zápasů, s Čilićem jen sedm a ani jeden ve finále grandslamu. I proto pak mohou být navzdory dobré bilanci takové duely s "méně" známými rivaly zrádné.

Ale i tak zůstává Roger Federer klidný a vděčí za to i zkušenostem, které od svého prvního a ještě navíc vítězného wimbledonského finále z roku 2003 nasbíral.

„Myslím, že ta minulá grandslamová finále, ty prožité poslední dny turnaje mi pomáhají zůstávat klidný. Dobrá věc je, že se nemusím strachovat kvůli zranění, jak jsem to trošku dělal v Austrálii, kde jsem měl problém se stehenním svalem. Ale tento rok se cítím dobře, to vás opravdu uvolní," těší se na další finále Roger Federer.

Souboj s Marinem Čilićem začne v 15 hodin. Pokud Roger Federer zvítězí, stane se absolutním rekordmanem All England Clubu, ovládne ho už poosmé a překoná Peta Samprase, který na konci minulého tisíciletí vyhrál sedmkrát.

Jaroslav Plašil, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme