‚Žiju svůj sen.‘ Suverénní Šwiateková se vítěznou jízdou na Roland Garros zapsala do historie

Devatenáctiletá tenistka Iga Šwiateková vyhrála ženskou dvouhru na Roland Garros a jako první Polka vybojovala titul v grandslamovém singlu. Finálový duel byl hladký podobně jako předchozí zápasy Swiatekové na turnaji. Američanku Sofii Keninovou porazila 6:4, 6:1.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polská tenistka Iga Šwiateková s trofejí za vítězství na French Open

Polská tenistka Iga Šwiateková s trofejí za vítězství na French Open | Foto: ABACA/Zabulon Laurent/ABACA | Zdroj: ČTK

Už v létě v Praze při charitativní týmové exhibici naznačila, jak dobrou je letos tenistkou. Ale možná jen málokoho by v tu chvíli napadlo, že na štvanickém centrálním dvorci tou dobou vidí budoucí šampionku Roland Garros.

Přehrát

00:00 / 00:00

Iga Šwiateková dotáhla svou senzační jízdu na French Open až do vítězného konce. Více v příspěvku Jaroslava Plašila

Ostatně ani samotná Iga Šwiateková si v Paříži občas nebyla jistá, jestli se jí to nezdá. „Žiju tady svůj sen,“ zářila po nečekaném úspěchu.

Své soupeřky v průměru porážela zhruba za hodinu a čtvrt a povolila jim maximálně čtyři hry v setu. A to mezi nimi byla loňská finalistka Markéta Vondroušová nebo třeba zřejmě nejlepší antukářka posledních let Rumunka Simona Halepová.

Přitom Halepová dle vlastních slov necítila, že by udělala něco špatně. Jen si s aktivitou bezstarostné devatenáctileté Polky nevěděla rady. Tak jako poražená finalistka Sofia Keninová.

Polský tenisový zázrak: Iga, co poslouchá Guns N’ Roses, může na French Open psát dějiny

Číst článek

Dojatá Iga Swiateková na slavnostním ceremoniálu občas ztrácela řeč, když před svými rodiči převzala pohár Suzanne Lenglenové.

„Jsem na sebe pyšná. Byly to skvělé dva týdny, nečekala jsem, že trofej vyhraju. To je pro mě něco úžasného. Je to něco jako zkušenost, která vám mění život,“ řekla Šwiateková.

„Těší mě, že jsem se nějakým způsobem zapsala do historie, ale stále si myslím, že úspěchy Agnieszky Radwaňské jsou výš, vždyť byla nějakých dvanáct let v absolutní světové špičce. Myslím, že potřebuju být stejně dobrá ještě dalších pár let, aby o mně mohl někdo říkat, že jsem nejlepší polská hráčka. Pořád cítím, že toho ještě hodně musím předvést,“ dodala.

Šwiateková do turnaje vstupovala jako hráčka šesté desítky světového žebříčku. Na dalším grandslamu už bude skoro jistě mezi nasazenými – úspěch na Roland Garros ji posune do nejlepší dvacítky.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme