Fenoménka Iga Świateková. Dominuje ženskému tenisu a útočí na historické rekordy

Polská tenistka Iga Świateková si v Paříži došla pro svůj druhý grandslamový primát a celkově se letos těší už ze šestého titulu. Na pozici světové jedničky má pohodlný náskok na všechny pronásledovatelky a útočí na rekordní šňůru vítězných zápasů za sebou. Tenis v ní našel svou novou globální hvězdu, která dokáže být dlouhodobě konzistentní.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Iga Šwiateková se svojí trofejí z letošního Roland Garros v ulicích Paříže

Iga Šwiateková se svojí trofejí z letošního Roland Garros v ulicích Paříže | Foto: GONZALO FUENTES | Zdroj: Reuters

Svou vítěznou sérii nastartovala Świateková už v únoru triumfem v Kataru, na který navázala titulem z největšího negrandslamového turnaje roku v Indian Wells. V tu chvíli byla její série v uvozovkách jen 11 zápasů dlouhá, což retrospektivně vypadá jako malé číslo.

Światekové leží Paříž u nohou. Světová jednička smetla Gauffovou a podruhé ovládla Roland Garros

Číst článek

A bylo to právě na konci března po turnaji v Indian Wells, kdy odpočívala na hotelovém pokoji, když za ní přišel jeden z členů realizačního týmu se zprávou, že Ashley Bartyová, tehdejší světová jednička, ukončila ke všeobecnému překvapení kariéru.

„Víte, že často pláču, takže jsem v tu chvíli plakala. Byla jsem z té zprávy zmatená,“ prozradila podle webu WTA reportérům.

I díky konci kariéry Bartyové se záhy Świateková dostala na pozici světové jedničky. Bylo na ní kvůli tomu logicky upřeno tolik pozornosti, kolik jenom v tenisovém světě jde. Všichni byli zvědaví, jak si s novou rolí poradí a je nutno podotknout, že jí zatím zvládá velkolepě.

„Hodně se toho změnilo, ale hlavně jsem si uvědomila, že opravdu dokážu hrát jako světová jednička,“ prozradila na začátku pařížského grandslamu.

Po výhře v sobotním finále Roland Garros prodloužila Polka svou vítěznou šňůru už na 35 zápasů, čímž vyrovnala rekord mezi ženami Venus Williamsové z roku 2000. A už může pomalu vzhlížet i k absolutnímu rekordu Novaka Djokoviće z roku 2011, který činí 43 vítězných utkání v řadě.

Fotografování s trofejí v ulicích Paříže

Během své cesty k šesti titulům a 35 výhrám v řadě ukázala rovněž velkou mentální sílu a odolnost. Když se například ocitla ve čtvrtfinále Roland Garros pod tlakem ze strany Čeng Čchin-wen, nezpanikařila po prohrané první sadě a zbylé dva sety suverénně získala. Následné semifinále s Darjou Kasatkinovou a finále s Cori Gauffovou už zvládla bez problémů ve dvou sadách.

„Bylo to jako studená sprcha, ale cítila jsem, že se opravdu dokážu vyrovnat se stresujícími situacemi na kurtu. Přišlo mi, že i když se mi nebude dařit, dokážu se do zápasu vrátit,“ řekla později na tiskové konferenci.

Stále se zlepšuje

Webu WTA se vyjádřila i Billie Jean Kingová. „Zajímavá je její variabilita úderů. Forhend i bekhend hraje technicky úplně odlišně,“ prozradila před letošním finále. Je pravdou, že topspin, který je Świateková schopna z forhendu vyprodukovat, nemá mezi ostatními hráčkami konkurenci. Navíc dokáže ho hrát i podobně rychle, jako její mužští kolegové.

„Má taky skvělý servis a od minulého triumfu na Roland Garros před dvěma lety moc zlepšila pohyb. Je vidět, že je opravdu namotivovaná,“ dodala Kingová.

Iga Świateková je navíc s rezervou tří let nejmladší členkou nejlepší desítky žebříčku WTA. Můžeme tedy čekat, že toho předvede ještě daleko víc.

Lukáš Liška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme