Polský tenisový zázrak: Iga, co poslouchá Guns N’ Roses, může na French Open psát dějiny

Doposud nevyhrála na okruhu WTA žádný turnaj, přesto je ale v současnosti nejskloňovanější tenistkou světa. Iga Šwiateková došla až do finále slavného Roland Garros, kde se v sobotu utká s Američankou Sofií Keninovou. A to je jí teprve devatenáct let...

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Iga Šwiateková

Iga Šwiateková | Zdroj: Reuters

Narodila se v roce 2001 ve Varšavě, ale v současnosti žije v nedaleké Radzyni. Sport nebyl v rodině Šwiatekových žádným tabu, vždyť otec Tomasz to s veslováním v roce 1988 dotáhl až na olympiádu v Soulu a tenisu se věnovala i její starší sestra Agata.

Zatím mi to asi není souzené, myslí si Kvitová po prohraném semifinále. Líbí se jí přístup Sereny

Číst článek

Právě ta vzala malou Igu na kurty a ukazovala jí, co všechno se dá dělat s míčkem a raketou. Bohužel Agatinu slibně rozjetou kariéru ukončila opakující se zranění a tak musela v 15 letech své oblíbené kratochvíle předčasně zanechat.

Do soutěžení a tréninkového drillu se tak pustila Iga a s otcem objížděla menší turnaje, aby v roce 2016 dosáhla prvního velkého úspěchu - v polském týmu vyhrála juniorský Fed Cup. A to měl být teprve začátek.

V roce 2018 už v kategorii juniorek poznala, jak chutná titul grandslamový a s parťačkou Caty McNallyovou si podmanily čtyřhru na French Open. O pár týdnů později už pak sama za sebe ovládla juniorský Wimbledon.

Polská satisfakce

Šwiateková je teprve druhou polskou tenistkou ve finále Roland Garros. Navázala na Jadwigu Jedrzejowskou, která si zahrála o titul v roce 1939.

Naposledy mohli polští fanoušci ve finále grandslamu držet palce Agnieszce Radwaňské před osmi lety ve finále Wimbledonu, jenže ta tehdy na Serenu Williamsovou nestačila. 

„Její hra mi připomíná Novaka Djokoviče, který hraje tak dobře a blízko k základní čáře,“ vysekl Šwiatekové poklonu například legendární švédský tenista a nynější expert Eurosportu Mats Wilander.

„Myslím, že se právě díváme na budoucí několikanásobnou grandslamovou šampionku,“ doplnil Wilander odvážnou úvahu, když sledoval hru Šwiatekové v semifinále French Open proti Nadie Podorské z Argentiny.

Voda, rock a zvířátka

S nadsázkou se dá říct, že Igu velmi pravděpodobně čeká velmi světlá tenisová budoucnost, ale při letmém pohledu na sociální sítě je vidět, že si na nic nehraje a náctiletou povahu nezapře.

Miluje vodu, zvířata a rockovou muziku. V jejím playlistu tak klidně narazíte na Guns N’ Roses, AC/DC nebo Pink Floyd.

Šwiateková má tedy nyní v rukou jedinečnou možnost, jak ve svých devatenácti letech narovnat skloňené hlavy polských fanoušků. Stačí ji k tomu jediné - v sobotu 11. října porazit ve finále Američanku Sofii Keninovou.

Takto si Swiateková v semifinále poradila s Argentinkou Podorskou:

mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme