Jana Novotná uchvacovala fanoušky zejména ve čtyřhře. Velký singlový úspěch přišel až na závěr kariéry

Jana Novotná na snímku z roku 1998 po vítězství ve Wimbledonu. | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Jana Novotná, která v neděli podlehla rakovině, byla jednou z nejlepších českých tenistek všech dob. Brněnská rodačka začínala s bílým sportem ve svých osmi letech a v roce 1982 se stala mistryní republiky v kategorii mladších žákyň. O tři roky později, ve svých sedmnácti letech, už hrála se svou budoucí deblovou partnerkou Helenou Sukovou o seniorský titul.

Profil Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do profesionálního tenisu vstoupila v roce 1987 a hned následující rok přišly dva velké úspěchy: nejprve stříbrná medaile ve čtyřhře na letních olympijských hrách v Soulu a poté triumf s tehdy ještě československým fedcupovým týmem nad Sovětským svazem.

V témže roce dosáhla i na svůj prémiový titul ve dvouhře, když na turnaji v Austrálii ve finále porazila svou krajanku Janu Pospíšilovou.

Po těžké nemoci zemřela tenistka Jana Novotná, držitelka wimbledonského titulu

Číst článek

Jana Novotná se proslavila především hrou ve čtyřhře. V ní vyhrála neuvěřitelných 76 turnajů okruhu WTA, včetně 12 grandslamů. French Open vyhrála třikrát (1990, 1991, 1998), stejně jako US open (1994, 1997, 1998).

Dvakrát triumfovala na Australian Open (1990, 1995), a na londýnském Wimbledonu se radovala čtyřikrát (1989, 1990, 1995, 1998). Ke stříbrné medaili v Soulu připojila ještě další stříbro o osm let později v Atlantě. Na grandslamech ovládla čtyřikrát i smíšenou čtyřhru – jejím spoluhráčem byl Američan Jim Pugh.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z archivu: Jak Jana Novotná dobyla Wimbledon

Její největší úspěch ve dvouhře přišel až na sklonku kariéry. V roce 1997 nejprve vyhrála Turnaj mistryň, který se hrál v New Yorku, a o rok později se ji konečně podařilo prolomit smůlu z finálových grandslamových účastí. Po neúspěších z let 1991 (Australian Open), 1993 a 1997 (Wimbledon) se jí v roce 1998 podařilo ovládnout právě turnaj v Londýně, když porazila Francouzku Nathalii Tauziatovou 6:4 a 7:6. V singlovém žebříčku byla nejvýš druhá, a to v létě 1997.

O rok později Novotná ukončila svou profesionální kariéru, během které si na odměnách vydělala přes 11 milionů dolarů. Poté se často účastnila různých hráčských exhibic, komentovala tenis pro domácí i zahraniční média a věnovala se rovněž trénování. Mezi její svěřenkyně patřily Francouzka Marion Bartoliová či Barbora Krejčíková. V roce 2005 byla uvedena do Tenisové síně slávy. Žila střídavě v Brně a na Floridě.

Matouš Veselský, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme