Česko - Maďarsko 1:1. Rosol v baráži Davis Cupu smetl Valkusze 3:0 a napravil překvapivou prohru Veselého

Čeští tenisté hrají po prvním dnu v baráži Davisova poháru v Maďarsku nerozhodně 1:1. V úvodní dvouhře Jiří Veselý nesplnil roli favorita a na antuce v Budapešti podlehl až 419. hráči světa, osmnáctiletému Zsomboru Pirosovi, 6:3, 4:6, 6:4, 6:7 a 5:7 po více než čtyřhodinovém boji. Lukáš Rosol další překvapení nedopustil a za umělého osvětlení před hrstkou fanoušků porazil debutanta v soutěži Mátého Valkusze 6:1, 6:2 a 6:4.

Budapešť (Aktualizováno: 22:05 14. 9. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český tenista Lukáš Rosol

Český tenista Lukáš Rosol | Foto: Milan Kammermayer | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Utkání bude pokračovat sobotní čtyřhrou. O tom, který z týmů bude nasazen v kvalifikačním kole nového formátu soutěže v příštím roce, se rozhodne v nedělních dvouhrách.

Šéf českého tenisu Kaderka: Davis Cup na 25 let odchází do neznáma

Číst článek

Na Veselém byla od začátku vidět nerozehranost. K utkání nastoupil po více než měsíční pauze zaviněné zraněným tříslem a jako první přišel o servis. První set ale 91. tenista žebříčku ATP ovládl a zdálo se, že domácího mladíka přehraje.

Souboj vítězů juniorky na Australian Open, kterou Veselý vyhrál v roce 2011 a Piros loni, ale nakonec přinesl pětisetové drama. Maďar nadšeně bojoval a Veselý často kroutil hlavou a rozčiloval se nad svými nevynucenými chybami.

V rozhodující páté sadě český tenista odvracel v každém gamu při svém servisu brejkboly, přesto získal náskok 4:1. O vedení ale přišel po dvojchybě v sedmé hře a v závěru nenašel na Pirose zbraň. Maďarského hráče sice chytaly křeče, mezi výměnami se protahoval, kulhal a v obličeji měl bolestivé grimasy, ale při hře skoro všechno doběhl.

V jedenáctém gamu si Veselý prohrál podání na 5:6 a o pauze rozbil o zem raketu, za což dostal varování. V další hře Piros utkání doservíroval. Pětadvacetiletý Veselý se v Davisově poháru trápí. Prohrál devátou dvouhru z patnácti.

Rosol své zkušenosti z turnajů i Davisova poháru proti dvacetiletému Valkuszovi od začátku využíval. Ve výměnách byl přesnější i důraznější a v úvodních dvou setech měl jasnou převahu. Vyrovnanější boj přinesla až třetí sada, ale i v té byl český hráč lepší. Ubránil všech šest brejkbolů v utkání a proměnil třetí mečbol.

Čeští tenisté by si výhrou v Maďarsku zajistili pozici mezi nasazenou dvanáctkou pro los kvalifikačního kola příštího ročníku Davis Cupu, který má zcela nový formát. V případě porážky by měli být na základě žebříčku mezi nenasazenými.

Barážové utkání tenisového Davisova poháru v Budapešti (antuka):

Maďarsko - ČR 1:1

Piros - Veselý 3:6, 6:4, 4:6, 7:6 (7:3), 7:5, Valkusz - Rosol 1:6, 2:6, 4:6.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme