Veselý udolal v tiebreakové bitvě i Shapovalova a na turnaji v Dubaji dokráčel až do finále

Jiří Veselý vydřel na turnaji v Dubaji postup do finále. Český tenista otočil v semifinále duel s Kanaďanem Denisem Shapovalovem a šestého nasazeného porazil po bitvě 6:7, 7:6 a 7:6 za tři a čtvrt hodiny. O titul se utká s Rusem Andrejem Rubljovem.

Tento článek je více než rok starý.

Dubaj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český tenista Jiří Veselý

Český tenista Jiří Veselý | Foto: SUHAIB SALEM | Zdroj: Reuters

Osmadvacetiletý Veselý se do hlavní soutěže v Dubaji prodral z kvalifikace a hraje životní turnaj. Před Shapovalovem porazil Chorvata Marina Čiliče, Roberta Bautistu ze Španělska a především ve čtvrtfinále světovou jedničku Novaka Djokoviće ze Srbska.

Veselý porazil světovou jedničku Djokoviće, po více než dvou letech je v semifinále ATP turnaje

Číst článek

Levou rukou hrající Veselý bude usilovat o třetí a nejcennější titul na okruhu ATP. Předloni získal vavřín v Puné a v roce 2015 došel z kvalifikace k triumfu v Aucklandu.

Veselý do utkání skvěle vstoupil a vedl 3:0, ale soupeř rychle srovnal na 3:3. V sedmé hře nevyužil Veselý dva brejkboly a první tiebreak utkání ztratil poměrem 7:9. Ve druhém setu si oba hráči držel pevně servis a v tiebreaku uspěl aktivnější Veselý poměrem 7:1.

Po dvou hodinách a třech minutách se šlo do třetího setu a první v něm mohl jít do brejku český hráč. Za stavu 4:3 vedl při podání Kanaďana 40:0, ale neuspěl a vzápětí sám přišel o podání. Nenechal ale Shapovalova utkání doservírovat a vynutil si třetí tiebreak. Šel v něm do vedení 4:1, hrál rychleji a za stavu 6:3 se po chybě Shapovalova radoval z postupu.

Už účastí v semifinále si aktuálně 123. hráč žebříčku ATP Veselý zajistil návrat do světové stovky. Díky finálové účasti se posune minimálně k 75. místu žebříčku dvouhry.

Druhý nasazený Rubljov udolal ve dvouapůlhodinové bitvě Poláka Huberta Hurkacze. Po vítězství s narážkou na ruský útok na Ukrajinu napsal na kameru, jak je po zápasech obvyklé, protiválečný slogan „No War Please“.

Sedmý hráč světa Rubljov, s nímž se Veselý dosud nestřetl, vyhrál osmé utkání za sebou a může navázat na triumf v Marseille z minulého týdne.

Tenisový turnaj mužů v Dubaji (tvrdý povrch, dotace 2,949.665 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Veselý (ČR) - Shapovalov (6-Kan.) 6:7 (7:9), 7:6 (7:2), 7:6 (7:3), Rubljov (2-Rus.) - Hurkacz (5-Pol.) 3:6, 7:5, 7:6 (7:5).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme