Tenisový bouřlivák se sedmi vyhranými grandslamy. McEnroe slaví šedesáté narozeniny

Jeden z nejlepších tenistů historie John McEnroe slaví šedesáté narozeniny. Populární Američan proslul nejen skvělými voleji, ale také častými hádkami s rozhodčími. V 80. letech byl dlouho světovou jedničkou a vyhrál sedm grandslamových turnajů. Za svůj nejlepší moment kariéry ale označil paradoxně jednu porážku.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Björn Borg (vlevo) a John McEnroe na snímku z roku 1981.

Björn Borg (vlevo) a John McEnroe na snímku z roku 1981. | Foto: Associated Press (Wikimedia) | Zdroj: Public domain

„Bylo to finále Wimbledonu v roce 1980, které jsem prohrál v pěti setech s Björnem Borgem. Tenhle skvělý zápas mě hodně pomohl v další tenisové kariéře. Byl jsem nadšený, že jsem mohl být součástí takového zápasu,“ řekl John McEnroe na exhibici v Bratislavě v roce 2014, kde se utkal se svým dalším velkým rivalem z 80. let Ivanem Lendlem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Známý tenisový bouřlivák a vítěz sedmi grandslamových titulů John McEnroe slaví šedesáté narozeniny

Právě památné wimbledonské finále se stalo předlohou pro švédský film Borg vs McEnroe, který měl premiéru před necelými dvěma lety.

Film popisuje odlišné osobnosti obou hvězd. Na jedné straně idol žen, vlasatý Borg, na druhé mladý americký bouřlivák, který láme rakety a hádá se z rozhodčími. Finále v roce 1980 ještě McEnroe prohrál, o rok později ale Borgovi porážku oplatil.

Wimbledonský pohár zvedl nad hlavu ještě v letech 1983 a 1984. K tomu přidal ještě čtyři singlové tituly na US Open a devět dalších grandslamů vyhrál ve čtyřhře.

Nejslavnější sportovní filmy: někteří lidi nevěří, že Rivalové byli kamarádi

Číst článek

„Hrál jsem čtyřhru, protože mi pomáhala zlepšit dvouhru, potřeboval jsem trénovat voleje a přechody na síť. Také jsem nechtěl být na turnajích sám, chtěl jsem mít kolem sebe nějaké kamarády,“ vysvětloval americký tenista.

„V dnešním tenise je to jiné, současní hráči si nemyslí, že můžou díky deblu něco získat a navíc mají kolem sebe početné týmy, takže necestují sami,“ myslí si McEnroe, který ukončil kariéru v roce 1992.

Po dvou letech se neúspěšně pokusil o návrat a poté přešel mezi veterány. V současné době tenis hraje dál, navíc komentuje zápasy pro americké televize.   

„Když jsem ještě hrál, nikdy jsem si nemyslel, že bych mohl být komentátorem. Nic jsem od toho nečekal, ale začalo mě to bavit a jsem rád, že se můžu ukázat v jiném světle a být malou součástí tenisových zápasů,“ vyprávěl před necelými pěti lety legendární Američan v Bratislavě.

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme