Muchová senzačně udolala světovou dvojku Sabalenkovou a na Roland Garros si zahraje o titul

Karolína Muchová odvrátila na Roland Garros světové dvojce Aryně Sabalenkové z Běloruska mečbol, po obratu ve třetím setu zvítězila 7:6, 6:7, 7:5 a postoupila poprvé do grandslamového finále. Česká tenistka vyhrála dramatický zápas na pařížské antuce po třech hodinách a 17 minutách. V boji o premiérový titul vyzve v sobotu světovou jedničku Igu Šwiatekovou. Polská obhájkyně trofeje porazila Brazilku Beatriz Haddadovou Maiaovou 6:2, 7:6.

Paříž (Aktualizováno: 20:09 8. 6. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karolína Muchová

Česká tenistka Karolína Muchová se pokusí poprvé v kariéře probojovat do finále Roland Garros | Zdroj: Reuters

Šestadvacetiletá rodačka z Olomouce se může stát další českou vítězkou pařížského turnaje dva roky po Barboře Krejčíkové. Poslední finalistkou na grandslamech byla před dvěma lety Karolína Plíšková ve Wimbledonu.

Semifinále Roland Garros jsme sledovali ONLINE

Číst článek

Vedle Krejčíkové vyhrála dvouhru na Roland Garros také Hana Mandlíková v roce 1981. Dvakrát uspěla i Martina Navrátilová, v letech 1982 a 1984 už ale reprezentovala USA.

Vítězka lednového Australian Open Sabalenková prohrála teprve šestý ze 40 letošních zápasů a druhý grandslamový titul v sezoně nepřidá. Doplatila na 53 nevynucených chyb, Muchová jich měla o 26 méně. Češka zahrála 37 vítězných míčů, Sabalenková 44.

První set

Svěřenkyně trenéra Emila Miškeho držela od začátku s favoritkou krok. Ve čtvrtém gamu odvrátila dva brejkboly. Za stavu 4:4 Muchová prolomila soupeřce servis, vzápětí ale nevyužila setbol, sadu nedopodávala a rozhodlo se ve zkrácené hře.

V ní česká tenistka vedla 3:0. Sabalenková sice otočila na 5:4, členka 1. ČLTK Praha nicméně zachovala chladné nervy a díky třem úspěšným míčkům za sebou ovládla tie-break 7:5. Sabalenková prohrála set poprvé na turnaji.

Vyrovnaná bitva pokračovala. Muchová se ujala se vedení 2:0, Sabalenková ale otočila na 4:3. Také třiačtyřicátá hráčka světa dokázala reagovat, srovnala a opět dovedla duel do zkrácené hry. V ní Sabalenková otočila z 1:2 na 4:2 a měla dva setboly. První nevyužila a udělala dvojchybu, při servisu Muchové ale zatlačila Češku do defenzivy a po tvrdé smeči srovnala.

V úvodu rozhodujícího setu ustála Muchová první kritické okamžiky, neboť za stavu 0:1 odvracela čtyři brejkboly. Sabalenková se často hlasitě hecovala, během přestávky si i zakryla obličej ručníkem. Přesto díky brejku v šesté hře utekla do vedení 5:2. Za toho stavu měla při servisu Muchové také mečbol.

Češka jej však odvrátila a zinscenovala povedený obrat. V dramatické koncovce dvakrát prolomila Bělorusce servis, vyhrála celkem pět her po sobě a viditelně otřesenou Sabalenkovou dorazila na servisu čistou hrou. Po mečbolu zvedla štěstím ruce nad hlavu.

Muchová se stala teprve třetí finalistkou Roland Garros po Lotyšce Jeleně Ostapenkové (2017) a Šwiatekové (2020), která figuruje mimo první čtyřicítku světového žebříku. Obě hráčky tehdy turnaj vyhrály.

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme