Kratší sety, hlídání času, chodící diváci. Budoucí tenisové hvězdy zkouší obměněná pravidla

Jeden experiment nevyšel, druhý se teprve bude zkoušet. Organizátoři turnaje tenistů do jednadvaceti let v Miláně nejprve překvapili losováním skupin. Tu si hráči vybírali prostřednictvím polonahých modelek, které měly písmeno skupiny ukryté na těle. V Miláně jde o novou soutěž, při které talentovaní hráči také zkoušejí, jak by mohl tenis někdy v budoucnu vypadat. Experimentů s pravidly je celá řada a jeden z nich se týká i chování fanoušků.

Tento článek je více než rok starý.

Milán Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexander Zverev

Alexander Zverev | Zdroj: Reuters

Pro fanoušky a hráče, kteří poznali život grandslamového US Open, to možná až tak velká změna nebude, právě tam je totiž běžné, to co teď platí v Miláně. Lidé se na podélných tribunách volně pohybují. A nemusejí čekat s opouštěním nebo obsazením místa na přestávky mezi gemy.

Radek Štěpánek ukončil spolupráci s kondičním koučem Všetíčkem, ten tenistu trénoval 16 let

Číst článek

Mnohem podstatnější jsou ale normy platné přímo na kurtu, ať už to jsou kratší sety s hrami bez výhod, povolené škrtnutí míčku o pásku při podání, hodiny na hlídání limitu… Tenisté už je při různých příležitostech někdy zkoušeli, ale tolik změn najednou jako teď v Itálii ještě zřejmě nikdy nezažili.

Pravidla mají společný cíl, odstranit nudnější pasáže a zápasy celkově zkrátit. „Hodně sportů změnilo pravidla, aby byly atraktivnější pro diváky i televizi. Nerad to říkám, ale televize je důležitý komponent. Poslední důležitá změna pravidel v tenise byl tie-break,“ připomněl před časem jeden z nejslavnějších hráčů minulosti Ivan Lendl.

Podle nedávného prohlášení vedení ATP to sice minimálně dalších pět let na žádnou revoluci v pravidlech na těch nejprestižnějších turnajích dospělých profesionálů nevypadá, přesto je znát, že akcí, na kterých tenisté hrají jinak, poslední dobou přibývá.

Třeba na premiérovém Laver Cupu v Praze viděli fanoušci krátké zápasy na dva sety s případným rozhodujícím super tie-breakem.

„Pokud člověk něco nevyzkouší, nemůže zjistit, jestli je to dobré, nebo špatné. Na juniorském Masters chtějí vyzkoušet všechno možné, aby ukázali, že tenis je sport, který se dívá na změny a chce se zlepšovat. Teď je ta nejlepší doba,“ nebránil se zkoušení nejlepší český singlista Tomáš Berdych.

Není vyloučeno, že tady budou s pozitivními ohlasy už brzy také účastníci turnaje mistrů jednadvacetiletých v Miláně.

Na druhou stranu, tenisté obecně radikálním změnám nejsou příliš nakloněni. „Za chvíli budeme hrát s roboty. Tenis by měl být v bílém oblečení, jak to vždycky bylo. A neměnit nějaké věci,“ myslí si třeba česká tenistka Barbora Strýcová.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme