Kvitové pomáhal francouzský specialista. Je dobře, že všechno bere trochu ironicky, říká

Je doktorem z horské oblasti, takže má blíž k zimním sportům, ale stále častěji teď sleduje tenis. Fyzioterapeut Dominique Thomas z francouzského Grenoblu je špičkovým specialistou na léčení rukou a už nějakou dobu pomáhá Petře Kvitové. Česká tenistka se na Roland Garros po pětiměsíční přestávce vrátila na profesionální okruh WTA.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tenistka Petra Kvitová se raduje z prvního vítězství po návratu na kurty.

Tenistka Petra Kvitová se raduje z prvního vítězství po návratu na kurty. | Zdroj: Reuters

Dominique Thomas má tenis rád, ale nadšencem, který by se pídil po každé informaci, nikdy nebyl. I proto ani neznal dvojnásobnou wimbledonskou šampionku. A když mu Radek Kebrle, který Petře Kvitové operoval pořezanou ruku, zavolal, podíval se na internet, aby věděl, komu bude pomáhat.

„Po Vánocích mi zavolal doktor Kebrle. Známe se roky, snad dvacet let. Měli sice velmi dobré podmínky v Praze, ale on mi řekl: 'Možná máte víc zkušeností, mohla by přijet?' Já odpověděl, že jednodušší bude, když přijedu já. Byl jsem skoro týden v Praze," vzpomíná Dominique Thomas.

V elitní pětce už byla. Teď čeká uzdravenou Kvitovou boj o návrat do špičky

Číst článek

„Chtělo to nastartovat ten proces, pak za mnou na tři dny (Petra Kvitová) přijela do Grenoblu. Měla tenkrát po soustředění na Kanárských ostrovech a ruka byla ztuhlá. Pracovali jsme opravdu hodně. Tři hodiny dopoledne, tři odpoledne. A po třech dnech se to hodně zlepšilo. Ruka byla lepší, ale pořád potřebovala spoustu cvičení," vysvětluje.

Cvičení potřebuje Petra Kvitová neustále i teď mezi zápasy, rehabilitace je během na dlouhou trať, i když důležitou část už česká tenistka urazila.

„Je velmi vstřícná, velmi odvážná. A všechno bere i trochu s ironií, což je dobrá cesta. Hodně lidí propadá pesimismu, je na dně. Ona byla od začátku optimistka. Plán dodržovala skvěle. Ideální pacient," chválí francouzský specialista, který prý byl hodně přísný. „To já jsem. Na ni určitě. Ale ona to brala, řekla si, to dám. Je to opravdová sportovkyně."

Levá ruka Petry Kvitové, do které citelně zasáhl nůž stále neznámého muže, zatím není stoprocentně v pořádku, ale prý existuje šance na úplné uzdravení.

„Doufám v to. Problém je, že měla pořezané dva nervy - jeden na ukazováčku, jeden na palci. A nervy se nezahojí rychleji jako šlachy, které byly zasaženy na všech prstech. Jistotu, že se to spraví, úplně nemáme, ale vidíme, že to dokáže velmi dobře kompenzovat," řekl specialista na terapii ruky Thomas, který osobně sledoval vítězný návrat Petry Kvitové a který bude i dál velkým fanouškem české tenistky.

Jaroslav Plašil, vm Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme